En undersökning gjord av Universitetssjukhuset i Örebro visar att 14% av de tillfrågade slutat sitt yrke på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Siffran kan tyckas liten då över hälften av de tillfrågade uppgav smärtor i skuldror/axlar och nacke.
Frisöryrket har studerats och följts sedan 70-talet då arbetsmiljön har varit svårt belastad. Främst är det kemikalierna som är svåra att få bukt med. Miljövänligare varianter finns och de har ett sämre ”önskat” resultat för kunden. Här finns en studie att ta del av.http://tinyurl.com/295h4l5

Endast 20% av frisörer är kopplad till företagshälsovård. En låg siffra som kan innebära en okunskap om riskerna med yrket. Nya frisörer examineras hela tiden och toppar listan bland populärar yrken. Även hudterapeuter ingår där. En rekommendation är att tillfråga skolan och yrkesvägledaren om riskerna.
Preparat som används av frisörer och hudterapeuter är dåligt granskade. Det är läkemedelsverket som står för kontrollen och de har för dålig kapacitet för den mängd av preparat som finns. Dessutom sker en del import direkt av frisören och då finns ingen kontroll utifrån skadliga substanser.