Vid flytten från Säter kontrollerade ingen mannens väska som var full av farliga, förbjudna föremål. När han kom till Uppsala missade personalen återigen att visitera mannen. Han släpptes in på avdelningen utan att passera den så kallade larmbågen. Dagen efter bad mannen själv personalen att ta hand om väskan. Först då upptäckte personalen vad mannen burit runt på.

I väskan hittades bland annat en sax, rakhyvlar, parfym, sprejflaskor och ett tjugotal tändare - samtliga föremål förbjudna på avdelningen.

Enligt anmälan hade ingen kontrollerat väskan när mannen lämnades ut från Säters sjukhus. Den hämtande personalen frågade heller aldrig om mannens personliga tillhörigheter blivit kontrollerade.

Ulf Christoffersson, Chefen på rättspsykiatriska kliniken i Säter, säger att han inte känner till händelsen, som dock är anmäld till Socialstyrelsen.

- Jag har inte tagit del av anmälan och har aldrig hört talas om det här, våra rutiner är väldigt omsorgsfulla, säger han.

Ingenting allvarligt inträffade när mannen flyttades mellan orterna. Men enligt anmälan till Socialstyrelsen hade följderna kunnat bli ödesdigra,.

Personalen och de andra patienterna var under ett helt dygn utsatta för risken att skadas. Vart mannen fått tillgång till dessa och vad han tänkt göra med föremålen framgår inte av anmälan.