Jag hade inte en susning om den siffran förrän jag fick et nyhetsbrev från företagsnätverket "Släpp in framtiden".
Sedan millenieskiftet har dock utvecklingen gått i en försiktigt positiv riktning. 2009 anställde den privata sektorn i Sverige knappt 100 000 personer fler än i mitten av förra seklet. Men samtidigt har antalet jobb i offentlig sektor vuxit med drygt 930 000. Och Sveriges befolkning med nästan 2 300 000.

Det är en alarmerande utveckling. För även om den offentliga sektorn står för viktiga tjänster – till exempel skola, vård och omsorg – som kommer hela samhället till del, så är det svårt att komma ifrån det faktum att skatteintäkterna som betalar de offentliganställas löner kommer från det privata näringslivet. Det är det privata näringslivet som står för tillväxten i ekonomin. Det är här grunden för framtidens välfärd läggs. När en allt större andel av befolkningen arbetar i offentlig sektor betyder det att färre har att försörja allt fler.

Ändå har företagandets villkor hamnat lite i skymundan under valrörelsen. I Sverige betraktas näringspolitik som ett politikområde för sig, något som mest angår företagare. Företagare i sin tur betraktas som ett särintresse bland andra, eller som en ko som skall mjölkas. När det privata näringslivet i själva verket är den motor som håller hela samhällsmaskineriet levande.

Men det går åt rätt håll. Förståelsen för entreprenörskapets betydelse ökar i samhället. Med lite mod och vilja från politikernas sida kan den inneboende kraften i det svenska näringslivet släppas lös.

- Låt oss därför hoppas att september 2010 markerar början på en ny era av tillväxt och företagande i Sverige, en entreprenörskapets renässans. Så att jobbsiffran noll kan falla i glömska.

Se filmen om valrörelsens bortglömda siffra: http://www.youtube.com/watch?v=iH8BV0dLbCI&feature=channel

Läs mer om företagsnätverket "Släpp in framtiden"
http://www.slappinframtiden.se/