I vackra Torsåker finns företaget med namnet Torsåkers Svets & Plåt. Dom är lite av doldisar och jobbar på i det tysta. Men kundlistan låter inte skämmas för sig!

– Våra kunder är bland andra Sandvik, ABB, Metso Paper och Boliden/Garpenberg säger Lars Nyberg, en av delägarna.
- Vi har också Ovako som värdefull kund fyller Anders Skoglund i, han är också delägare. Den tredje delägaren, Stefan Georgsson, är inte inne för dagen

Torsåkers Svets & Plåt har ambitionen att hålla företaget runt sina 19-20 anställda. Idag återfinns cirka 6 stycken av dessa i gruvan i Garpenberg.
- Ja, dom är där på heltid. Dom är både under och ovan jord och jobbar, säger Lars. Dom kikar in här någon gång ibland. Man kan säga att dom är självgående skrattar han.
- Vi letar i dagsläget efter en ny svarvare. Det är svårt att få tag i personer med rätt utbildning säger Lars.

Lagom till jul installerades en ny maskin i lokalerna i Torsåker. Det är en fleroperationsmaskin som utför de allra flesta uppgifterna.
- Det var en relativt kostsam investering men nödvändig säger Lars.
- På sikt kommer vi att tjäna på den såklart.

Företaget ser positivt på framtiden. Läget inom stålbranschen ser bra ut.
- Vi har ändå spridit oss inom olika industrier säger Anders. Metso Paper och Boliden/Garpenberg är ju papper respektive gruvindustrin. Så vi är inte uppknutna till enbart stål.


Ett annat företag som är underleverantör inom stålindustrin är Svensk Processteknik. Här konstrueras maskiner och lösningar inom mekanisk industri. Man erbjuder förstudier och projektledning. Företaget gick starkt framåt på gasellistan och knep en mycket hedrande sjätteplacering.

- Det var mycket skönt att få det erkännandet säger VD Lars Andersson. Vi har jobbat så hårt och länge för att komma dit vi är idag.

Företaget har sin grund från outsourcingtiden 1992-1993. Sedan dess har det haft flera olika skepnader och den sista, Svensk Processteknik, har funnits i ungefär 4 år.
- Vi är 100 % inriktade på stålindustrin idag och vi sysselsätter ungefär 23 personer berättar Lars.

Fleråriga och långa kontakter har lett till att man idag har projekt pågående runt om i världen.
- Idag har vi kontakter och jobbar med projekt ibland annat Slovenien och Iran.
- Kontakterna med Iran har jag haft sedan 1993, det gäller att inte ha för bråttom säger Lars.

Fördelen med att jobba internationellt är att man får stor stimulans i företaget och en bredare erfarenhet.
- Sedan är det ju alltid kul att se att vi är konkurrenskraftiga utomlands också.
- Mitt mål är att föra hem arbetstillfällen inom mekanisk industri till området Bergslagen förklarar Lars.
- Hittills har det gått bra säger han stolt.

Något som Svensk Processteknik värnar om är den kunskapen som det äldre gardet besitter.
- Utomlands ses det med stor respekt att ha äldre medarbetare. Det är synd att vi här hemma inte inser vikten av det, säger Lars.
- Hos oss får man stanna och jobba hur länge man vill säger Lars. Här är åldern en tillgång för företaget, avslutar han.

Hofors är en anrik ort när det kommer till stålindustrin som sagt. Flera underleverantörer finns till både Ovako, Sandvik och SSAB på orten.

Ett företag som har samtliga av dessa tre stora som kunder är Bäckströms Mekaniska. Börje Andersson är VD på företaget och ensam ägare sedan 2000.
- Idag har vi 110 anställda. Det är lite skillnad från 1984 då vi var fyra delägare och fyra anställda säger han.
- På den tiden var vi nästan till 100 procent beroende av Ovako och det är tack vare dessa långvariga och positiva kontakter vi kunnat söka oss utåt och etablera oss hos andra stora företag säger Börje.

Entré Hofors arbete för näringslivet och för orten är viktigt säger Börje.
- Bäckströms vill vara med och medverka till att klimatet på orten förbättras, vilket det successivt gör. Om orten utvecklas i en positiv mening gör vårt företag det i slutändan då det blir lättare att anställa ny personal, lättare att motivera och behålla vår befintliga personal. Jag tycker arbetet som Entré Hofors gör är väldigt viktigt för orten i helhet.