Som stenåldersmänniskor levde vi som samlare och bunkrade för sämre tider. Vi har fått det bättre genom årtusendena. Ändå samlar vi på oss saker. Vi köper prylar, sparar på skruvar, samlar prydnadssaker, bunkrar reavaror och stuvar ärvda möbler i förråden.
Energin sinar i vår vardag och vi tar en veckas semester. Vad händer? Tur att det finns gränser för max bagage. Det är det enda som hindrar från överbelastning. Sedan kommer nästa frestelse. Tax-Free. Nu kommer hamstrandet igen och vi släpar på ballast som aldrig förr. Hur ofta tänker du; jag ska bara ta den där också, när jag ändå går. Eller; jag köper till,ut i fall att.
Tricket är att färdas lätt. Vi har så många saker vi tror vi behöver ha i livet. Feng-Shui rörelsen förespråkar att rensa i röran. Det blir rörig i livet om det finns för många saker på hyllorna. Det smittar av sig i sinnet och tynger den mentala hälsan. Du får svårt att fokusera och strukturen suddas ut. Här är några tips på hur du kan lära dig lätta på bördorna.
1.När du köper en ny tröja. Kasta eller gör dig av med två ur din garderob. För en del människor kan det vara lättare att ge bort saker i stället.
2.När du ska köpa en vara, ställ dig frågan; Är det något jag vill ha eller något jag behöver? Svaret på frågan styr ditt agerande. Köp bara det du behöver.
3.När du ska resa bort, ställ dig frågan klarar jag mig utan eller behöver jag den?
4.Titta endast på dina behov. Andra sköter sina. Strunta i vad de säger.
5.Undvik att hamstra. Det kommer nya reor. Det kan ju vara av överlevnadsskäl vid större katastrof. Det är en annan sak.
6.Sätt upp lappen ”Reklam, nej tack” där din post läggs. Då minskar du risken att falla i lockelse. (du vet att du borde göra det, för miljöns skull i alla fall)
7.Lägg tveksamma saker i en låda och ställ bort dem ett år. Har du saknat dem kan du använda dem, annars är det fritt fram för samvetet att kasta bort.
Se, nu blir det en enkel match att gå ner några kilo. Kraften återkommer och du kan börja leva igen.