Under det senaste året har Landstinget Gävleborgs förtroendevalda ökat sina kunskaper om hälsoläget i länet och om de framtida möjligheter och utmaningar som hälso- och sjukvården står inför. Detta har skett inom ramen för årets politiska prioriteringsarbete, poliprio.

- Det här har varit ett riktigt kunskapslyft för hela styrelsen, säger Ann-Margret Knapp, landstingstyrelsens ordförande (s). Utvecklingen i hälso- och sjukvården går så snabbt att vi behöver den här typen av påfyllning regelbundet. Nu rivstartar vi nästa års poliprio-runda med att erbjuda befolkningen samma kunskaper. Tanken är att bygga en gemensam grund inför höstens dialogmöten.

Under våren kommer sammanlagt tolv föreläsningar att hållas i Gävle, Bollnäs och Hudiksvall. Det blir fyra föreläsningar per ort och med fyra olika teman: allmän hälsoöversikt, tumörsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt psykiska sjukdomar. Föreläsare är läkare och verksamhetsansvariga inom aktuella områden. Vid dessa tillfällen kommer även politiker och tjänstemän från landstinget att delta för att svara på frågor om hälso- och sjukvården i länet.

”Det händer så mycket inom hälso- och sjukvården. Delar vi med oss av våra kunskaper kan vi förebygga mycket lidande. Aktuell forskning visar att även psykisk ohälsa påverkas av vardagsfaktorer som kost och motion” säger Elisabeth Kristiansen, Verksamhetschef för Psykosocial Hälsa inom Primärvården.


- Vi hoppas att det inte undgår någon att landstinget tittar på hälsoläget, säger Anna Pettersson, tf kommunikationsdirektör. Hela landstingsfullmäktige har fått i uppdrag att sätta upp affischer, och vi kommer att höras och synas i radion, på nätet och i tidningarna. Den som inte kan komma till föreläsningarna kommer att hitta dem på nätet, http://www.lg.se/halsolaget.