Intresset var mycket stort och redan 45 minuter före utsatt tid ringlade kön lång vid ICA Maxis café i Gävle. Under den första timmen togs 60 blodtryck, ett i minuten alltså.
Inga-Lisa Forsén var en av dem som fick sitt blodtryck kontrollerat.

Hur gick det?
- Mitt blodtryck var lite för högt, precis som jag misstänkt.

Vad fick du för råd?
- Jag ska till att börja med kontakta min hälsocentral. Sen är det förstås viktigt med motionen. Jag hade hund förut och kom ofta ut men nu är det sämre med det.

Hur fick du reda på att det var blodtryckstagning idag?
- Jag såg det i tidningen och jag tycker det är jättebra att det görs såna här insatser.

Åsa Pettersson, före detta sjuksköterska på strokenheten på Gävle sjukhus var en av de som hjälpte till att ta blodtryck. Hon är idag en glad pensionär och brinner fortfarande för dessa frågor.
- Vi stressar för mycket redan i unga dagar och det kan till exempel leda till högt blodtryck och åldersdiabetes. Vi försöker därför lyfta livsstilsfrågorna. Det finns mycket man kan göra själv som till exempel att motionera. 30 minuter om dagen är vårt råd men det kan man också dela upp på 10 minuter, tre gånger om dagen i stället, säger hon.
- Att tänka på kosten är också viktigt, till exempel vilka fetter man äter och att minska ner på saltet. Mycket frukt och grönt ska man förstås äta.

Nils-Erik Östman drabbades själv av en stroke för fyra år sedan och är nu engagerad i Strokeföreningen. Han berättar att det var hans fru som förstod vad som var på gång när han inte kunde klä på sig en morgon och var sluddrig i talet.
- Min fru larmade 112 och ambulansen var på plats nästan innan hon hade lagt på luren. Jag hade tur som fick hjälp så fort, säger Nils-Erik.
- Strokeföreningen brukar varje år göra insatser av det här slaget tillsammans med landstinget och det är alltid stort intresse, säger Nils-Erik Östman. Det är otroligt viktigt att vi informerar allmänheten om stroke, hur man kan upptäcka symptomen och vad man kan göra i förebyggande syfte. Att hålla koll på sitt blodtryck regelbundet är ett sätt.

I entrén på Gävle sjukhus fanns Christina Andersson som arbetar som mottagningssköterska på strokeenheten i Gävle. Hon tog blodtryck på löpande band.

Vad ska blodtrycket ligga på?
- Helst under 140/90. Över det ökar risken att drabbas av en stroke.

Hur ofta bör man kolla sitt blodtryck?
- Om man är 40 år bör man kontrollera blodtrycket två gånger per år och är man över 50 år tre gånger per år.

Vad säger du till de som har högt blodtryck?
- De får en lapp med sig med trycket nedskrivet och råd att kontakta sin hälsocentral. Jag ger råd om kost och motion och andra förebyggande insatser. På bordet här bredvid finns broschyrer och informationsblad som alla kan ta.