För några år sedan var en coach en person som ”coachade” ett idrottslag, någon som ofta stod och skrek sig hes på sidan av planen. I dag behöver du inte vara aktiv inom sportens värld för att ha en coach, utan coaching är en växande trend som nu finns tillgänglig för alla.

“Att ha en coach visar att man tar sig själv på allvar.” (Aftonbladet 6/6-05)

Vad är coaching?

Coaching är en samtalsform där den coachade själv blir aktiv och använder sig av sina egna förmågor. Detta sker genom att coachen ställer direkta och tankeväckande frågor som hjälper den coachade att själv hitta svaren

Viktigt är att notera att coaching inte handlar om rådgivning, mentorskap, handledning, terapi eller konsultation. Coaching är ett förhållningssätt och en utvecklingsstrategi där du själv har ett personligt ansvar för den egna framgången. Coaching är framåtsyftande och arbetar därför, till skillnad från andra samtalsformer, bara med nuet och framtiden.

Att coacha är att ge hjälp och stöd till andra så att de lyckas med sin uppgift, löser sitt
problem, hanterar sin utmaning eller genomför sin förändring. Alla människor har en egen skattkista. Det gäller att hitta den, öppna den och använda innehållet.

Olika typer av coaching

Det finns flera olika typer av coaching, här är exempel på de mest förekommande;

- Businesscoaching
- Personlig livscoaching
- Karriärcoaching
- Idrottscoaching
- Executive coaching
- Teamcoaching

Den som väljer coaching, ska ha viljan att förändra, förbättra eller utveckla något hos sig själv. Coachens roll är att lära ut och träna att i varje situation själv hitta den bästa vägen. Coachen ställer frågor du har svaren.

Låter detta intressant är det en bra idé att ta kontakt med en coach och boka ett första besök. De flesta erbjuder dig att prova en gång gratis för att allt ska kännas bra och rätt för er båda. Coaching handlar ju en hel del även om personkemi. Flera bra coacher hittar du på Hälsoportalen, http://www.absolutfriskare.se

Annika Wiberg