Har du en krona från 1968 eller äldre? Den innehåller minst 40% silver. Årgångar före andra världskriget har en silverhalt på 80%. Idag slås enkronan av kopparnickel. Värdet har med andra ord minskat på de pengar vi använder. Trots det står det samma valör på den!

Det latinska namnet på silver är Argentum och betyder pengar. Silver har i århundraden använts till just detta. I dag används silver till smycken och i industrin som en supraledare, det vill säga en metall som är dålig på att leda värme. Det används också som färgämne och bakteriedödande substans inom sjukvården och i textila material. Tidigare var fotografi en stor konsument av silver, då både film och fotopapper innehöll silver som den aktiva ingrediens att fånga ljus.

Priset på silver är det högsta på trettio år. Ett gram silver kostar 5,74 SEK förväntas stiga till oanade höjder. Investerare börjar snegla åt andra investeringar att placera sina pengar när börsen och räntorna börjar svaja. Ädelmetaller är det som varit gängse i alla tider som betalningsmedel. På sedlar kunde läsas på femtiotalet att det gick lösa in sedel mot guld. Prova att göra det i en bank idag?!

Placerare och privatpersoner fyller bankfacken med silver och guld och banken fylls åter med ädla metaller, något som bankerna ogillar. Det är svårt för dem att tjäna pengar på fysiska föremål istället för framtrollade valutor de kan låna ut med ränteförtjänster.