Pengar är hälsa. Allt för många går och oroar sig för sin ekonomi. Oro är egentligen en påhittad känsla. Rädsla blandad med ångest om vad som kan hända i framtiden. Ingen vet. Förberedelse är det du ska koncentrera dig på.

Alla vill må bra. Någonstans vet vi att mediciner sällan löser problemet, bara lindrar ett symptom.
Vi bombarderas av reklam om medel som tar bort analklåda, pormaskar, munsår, fotsvamp och rynkor. Det är orsakerna vi ska titta på.

Förebygga ohälsa ligger i tiden. Ekonomisk ohälsa är det ingen som pratar om. Vi erbjuds lägga om våra lån, slå ihop lån för att sänka räntekostnader och spara i fonder. Ingen pratar om vad vi kan göra i vardagen och vilka fundamentala grunder vi måste lära oss. Känns nästan som en konspiration.

Titta på staten som erbjuder spel och dobbel med ena handen och stöd för spelberoende med den andra. De tar skatt från din lön innan du fått den och har redan satt undan en del till pension, som du får betala avgift för utan att själv ha valt det.

Pengar är hälsa. En sund ekonomi får du med kunskap. Finansiell kunskap att fatta kloka beslut.
Lyft blicken. De som har haft rätt i trender är viktiga att lyssna till. Skaffa ett grepp om världens ekonomi. Det mesta styrs från USA.

Några stöd i din ekonomi:

1.Gör en budget á la Lyxfällan och var ärlig.

2.Titta på vad du kan göra för att öka dina inkomster. Det finns andra sätt att jobba på.

3.Din budget styr dina utgifter. Se till att hålla dem nere.

4.Sälj saker som bara ligger. Bundet kapital.

5.Har du ett beroende, se till att få hjälp att sluta. Ett paket om dagen i fyrtio år blir en halv miljon kronor upp i rök.

6.Betala dig själv först. Låter konstigt. Skriv en faktura till dig själv och betala de andra räkningarna sedan. Ett buffertsparande.

7.Gör hela familjen delaktig. Gör en matsedel och låt barnen ta del av sysslorna.

8.Veckohandla. Blir aldrig omodernt. Gå strikt efter listan. Undvik att bunkra saker som riskerar bli utgånget.

9.Omförhandla avtal och räntor i största möjliga mån.

10.Vänd på alla stenar. Bilen, resor till jobbet, matvanor, telefonvanor.

Utrustad till tänderna med finansiell kunskap är det lättare. Du mår bättre, sover om nätterna och vaknar utan att samma loop snurrar i huvudet. Livet ska levas framåt. Att leva bakåt har aldrig fungerat i längden.