Enligt min uppfattning är alkoholpolitiken i Sverige baserad på en ouppnåelig utopisk dröm att alla skall sluta att dricka alkohol. Varför det? Visst, det finns problem med misshandel och andra brott som är alkoholrelaterade. Men man kan ju undra hur kravet på fem förrätter skall minska den delen av alkoholens avigsida?
Det finns nämligen ställen där det inte krävs en massa mat eller tillstånd för att sprit skall få serveras. Ställen där folk konsumerar hur mycket alkohol som helst för att sedan bege sig ut på stan för att gå på krogen eller för att bråka. De här ställena kallas också ”hemma” – stället där vi bor. Där finns inga restriktioner och där finns ingen utbildad personal som kan avgöra när någon druckit för mycket. När förfestarna anländer till krogen har de redan mer än tillräckligt innanför västen och det kan ibland räcka med krogvärmen för att alkoholen skall slå ut delar av kroppen, som benen och hjärnan till exempel. Och det är krogen som får skulden för att förfestarna blir fulla. Hur skall de hålla koll på hur mycket man druckit i förväg? Alkoholmätare???
Det är Folkhälsoinstitutet som skall hålla reda på vår alkoholkonsumtion och som utfärdar de regler och rekommendationer, som tjänstemän i Sveriges kommuner skall se till att de följs. Tyvärr är man ofta övernitiskt, som i Gävle, och använder de luddiga reglerna i alkohollagstiftning till att pina Gävles krögare.
Tyvärr kan man också konstatera att Folkhälsoinstitutet inte har en aning om vad som händer i Sverige. I deras egen statistik står att läsa att detaljhandeln (Systembolaget) sålde 23,292 miljoner liter 2010 och krogarna 3,925, alltså ca 15 % på krogen. MEN, då har man inte ens halva sanningen. Svenska folket importerar lagligt ca 18 miljoner liter alkohol och till det kommer ca 10 miljoner liter smuggel och hembränt. Totalt alltså ca 52 miljoner liter! Även om en del smuggel serveras på krogen så innebär det ändå att andelen alkoholkonsumtion på krogen är mindre än 10 % av den totala! Systembolaget, som har som uppdrag att se till att vi begränsar alkoholdrickandet säljer endast ca 45 % av den totala mängd alkohol vi konsumerar!
Man kan undra varför man inte i stället försöker få fler människor att förfesta på krogen i stället för i hemmet? Vem har råd att supa sig full om ett helrör kostar 1.500 spänn på krogen?
Politikerna i Gävle kommun borde snarast lägga tjänstemannaförslaget om nya regler för alkoholtillstånd där det hör hemma: i papperskorgen!
Folkhälsoinstitutet uppmanas att ta reda på alla fakta innan de kommer med fler korkade lagar och rekommendationer.