Vad är det folk har i byrålådorna som är särskilt värdefullt?
- Det kan vara allt från gamla enkronor till tandguld, silverbestick och smycken, berättar Olle Kihlberg, expert på värdering av föremål av mynt, guld, silver etc.
Dödsbon kan också inrymma en hel del värdefulla föremål, både sådant som släktingarna känt till och sådant som hållits undangömt.
- Det kan vara tungt nog när någon nära anhörig gått bort så ofta kan det gå lång tid innan man orkar ta itu med att gå igenom alla prylar, säger Olle Kihlberg. Men mitt råd är att ta tag i detta så fort som möjligt, dels för att saker kan komma bort och dels för att de kan förlora i värde om man väntar för länge.
Många sparade sina gamla guldsaker, silvermynt mm när råvarupriserna sjönk drastiskt på 70-talet. Men idag är priserna högre än någonsin och det är dags att plocka fram dem igen! Några exempel: tvåkrona före 1942 – värde 40 kr, tvåkrona före 1968 – 20 kr osv. Man kan också få sitt livs överraskning, som det par som kom till Olle Kihlberg för att få sina mynt värderade och förväntade sig ett par tusen. Men de åkte hem med över 15 000 i fickan! Bland annat hade de ett sällsynt 10-kronorsmynt som var värt 8 000 kr – jämfört med 800 kr för en "normalt" mynt!
Passa därför på att kolla vad som finns i byrålådan – det kan vara värt en trevlig resa!