Har du inga pengar kan du alltid låna på din bil. Nya metoder för skuldsättning finns nu på marknaden. Först var det SMS-lån, sedan uppmanades vi att låna av varandra. Nu kan du belåna på din bils värde.
Egentligen handlar det om att du pantsätter din bil. Företaget som tillhandahåller servicen menar att sedvanlig kreditprövning görs. Dock ska den inte belasta din historik, vilket blir lite märkligt. Dina tillgångar brukar ofta tillskrivas ditt hus och din bil. INGEN av dem är en tillgång! De är en belastning.

En tillgång ger dig pengar varje månad. Ett hus kan du köpa billigt och sälja dyrt och få en vinst, förutsatt att du bosätter dig i ett tält eller liknande för att behålla pengarna. En bil rasar i värde från det att du kör ut den från bilfirman. När du sedan säljer bilen som du köpt på avbetalning och sedan belånat, hur går det då? Blir det några pengar kvar att betala fordringsägarna? En ny bil kan du ju glömma. Du kan ju alltid köpa en på avbetalning och kliva in i skuldfällan igen?!

Vi är helt klart dåligt rustad för den nya tidens ekonomi. Tidigare generationer visste att undanhålla sig från skuld. Nu går de i pension och deras förvärvade pengar ska till viss del studsa tillbaka via det pensionssystem som finns. Problemet är att de upplåtit ansvaret för pengarna till andra okända människor som profiterar genom avgifter. Dessutom blir avkastningen väldigt dålig.

Vi som är födda på 60,70 och 80-talet har problem. Vi blev utsatta för en väldigt svajig ekonomi med 80-talets gyllene år, 90-talets räntesmäll och 2000-talets helt omvända ekonomi, där vi lånar och lånar för att upprätthålla status genom prylar och lyxkonsumtion. Vi har ingen kontroll över våra resurser. Skuldfällan blir allt djupare. Den nya ekonomin kräver att du är kung över dina resurser. Hur ska du bli kung?