Kapitalismen byggde landet och industrialiseringen fick hjulen att snurra allt snabbare. Tändstickor och telefoner, kullager, elmotorer, dynamit och platta 
möbelpaket har gjort oss världsberömda. Efter andra världskrigets slut och in på 1970-talet slog svensk tillväxt och export ständigt nya rekord. Och den gemensamma kakan växte.

Det var en period som i mycket präglades av lust och entreprenörskap. Utan detta hade landet inte sett ut som det gör.

Utan entreprenörer, inte samma välstånd. Nobel och de Laval, Kamprad och 
Ericson, Dalén, Ekman och Wingquist, von Platen och varför inte relativt okända Ninni Kronberg, kvinnan som uppfann torrmjölken.

Sverige är ett bra land, men låt oss för all del inte tro att vi i dag har flest kvinnor på arbetsmarknaden (Litauen), flest internationella patent (Schweiz), eller, högst mobiltäthet i världen (Förenade Arab-emiraten).

Den lägsta barnadödligheten finner man för övrigt i Singapore. Vår ekonomiska tillväxt 1945 till 1970 var fantastisk, därefter har många av världens länder kommit ikapp och förbi oss.

Världen förändras och utvecklingen går allt snabbare! Nya branscher växer fram. Nya företag växer. Länder som tidigare låg i bakvattnet är nu världens ledande ekonomier.

Hur ska Sverige och vår region hålla samma tempo som andra länder när världen är global - kommer vi att vara med i matchen?

Har vi en skola som uppmuntrar entreprenörskap och kreativitet?

Har företagsamma människor de bästa förutsättningarna att förverkliga sina 
affärsidéer?

Har vi ett företagsklimat som är konkurrenskraftigt i ett internationellt perspektiv?

Kommer vi att hänga med om fem, tio eller 20 år?

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv