I samarbete med Gävle centrumsamverkan, Söders köpmän, Södra Hemlingby köpcentrum, Valbo köpcentrum och Brynäs arena AB satte Gävle kommuns näringslivsavdelning fokus på mål och mening med handeln i Gävle. Handel är ett av Gävles fem utvecklingsområden som kommunen satsar på i näringslivsstrategin.

Kvällens moderator var Bengt Lönnberg och Gävle kommuns näringslivschef Ingemar Westin hälsade välkommen efter inledande mingel med kaffe och smörgås. Inspiratören Göran Adlén var en av kvällens gäster och pratade om trender inom handel, att framtiden är svårbedömd och vad vi kan ha att vänta. Under kvällen fick publiken chansen att svara på frågor med hjälp av mentometerknappar. Handelns Utredningsinstituts vd Fredrik Bergstöm berättade om handelns betydelse som näringsgren generellt i Sverige. Här fick åhörarna också en bild av Gävle konkurrenssituation i förhållande till andra likvärdiga städer som Uppsala, Västerås, Sundsvall samt Falun och Borlänge. Gävle står sig mycket bra i konkurrensen. En utförlig rapport kommer att presenteras i höst då HUI på uppdrag av Gävle centrumsamverkan, Gävle kommun och Steen & Ström Sverige AB redovisar sin utredning om handeln i Gävle. Gävlesonen tillika SVT:s utrikeskorrespondent i Washington, Stefan Åsberg, gav via ett inslag en rapport av trenderna i handeln i USA där pendeln nu svänger tillbaka från de stora köpcentrumen till de mindre specialiserade butikerna och småskaligheten. Som i de flesta andra fall är USA:s aktuella utveckling också att vänta i Sverige i framtiden.

I ett avslutande panelsamtal möttes representanter för olika aktörer, politiker och tjänstemän för att svara på frågor. Carina Blank, kommunalråd, och Elisabeth Jonsson vid Gävle kommuns Bygg & Miljö representerade politiker och tjänstemän. Mia Bjerming, Gävle centrumsamverkan, Ann-Sofie Wesslén-Weiler, centrumledare vid Valbo Köpcentrum, och Christer Johansson, Maxi ICA stormarknad, representerade handeln. Lennart Carlsson, vd Valbo köpcentrum och Jan-Åke Eriksson, shoppingansvarig vid Norrviddens fastigheter representerade fastighetsägarna. Dessutom fanns Nori Camutz, ordförande för Svensk Handel i Gävle, och David Tiberg, student vid Samhällsbyggnadsprogrammet vid KTH, på plats.

Kvällen avslutades med middag och underhållning för kvällens gäster som uppmärksammat handelns vikt för Gävles framtid, en viktig parameter och framgångsfaktor för stadens fortsatta utveckling.


Text: Kristina Hellerstedt Sundin Foto: Per-Erik Jäderberg

© SvenskPress.se

Materialet får endast publiceras helt eller delvis efter överenskommelse med Gävle kommun näringslivsavdelning.