Hörni barn! Nästa vecka åker vi och badar. När dagen kommer möts de av beskedet att det är inställt. Pappa, kan vi åka till djurparken nån gång? Ja, det kan vi göra, svarar han. Det blir aldrig av.
Det här är två exempel på löften som aldrig infriats. Löfte och Åtagande är två starka ord som ofta är svåra att leva upp till. Dagligen misslyckas människor att uppfylla sina uppdrag. Trycket är stort från många håll och till slut befinner vi oss i ett vakuum där allt går ut på att uppfylla andras önskemål och drömmar.
Våra barns önskemål är speciellt viktiga och få ibland för stora propositioner. Det är väldigt lätt att lova saker utan att tänka på det. Om du är det minsta otydlig på en fråga, det räcker med att svara ”får se” eller ”kanske” så håller barnet dig ansvarig. Det gör ont att göra barnet besviken och i det här fallet blir det två gånger.
Vad vill du? Vilka löften har du infriat till dig själv. Alla dessa måsten som ligger och skräpar i hörnen. Du vet vilka jag menar. Har du dem kvar? Då behöver du träna på att hålla dig själv ansvarig.
Ett bra knep är att skriva ner det du faktisk behöver göra. Skapa och håll små åtaganden. Då tränar du upp din självkänsla. Det är låg självkänsla som gör att du sviker andra och framför allt dig själv.
Så skriv ner dem och sätt en tid då det ska vara gjort. Efter en tids träning kommer du att känna dig tryggare i dig själv och våga ta beslut. Du kommer också att kunna stå för dem utan att känna rädsla. Bättre en positiv överraskning än planerat misslyckande.