Vad är den grundlags skyddade äganderätten värd?

I regeringsformen 2 kap. §15 sägs att:
Vars och ens egendom är tryggad genom att ingen kan tvingas avstå sin egendom till det allmänna eller till någon enskild genom expropriation eller något annat sådant förfogande eller tåla att det allmänna inskränker användningen av mark eller byggnad utom när det krävs för att tillgodose angelägna allmänna intressen.

Är det ett angeläget allmänt intresse att genom expropriation av fastigheter i Bua Sanddam göra det möjligt för Varberg kommun att kunna flytta hamnen i Varberg till plats norr om staden när skälet är att kunna bygga exklusiva bostäder på nuvarande hamnområde.

Under den socialistiska diktaturen i Rumänien beslutades under Nicolae Ceausescus ledning på 1980 talet att riva 50 000 bostäder i Bukarest i syfte att bereda plats ett nytt stadscentrum för den politiska eliten.

Räknar man in barn, barnbarn och vänner som nyttjar de fastigheter som Varbergs kommun vill ha bort berörs upp emot 500 personer. En tvångsförvisning som i relation till folkmängden i området kan jämföras med Ceausescus illdåd.