-Hur är det?
-Bra.
Varning! Personen ljuger! För sig själv och sin omgivning. Svaret är egentligen ett slags generaliserande önsketänkande.
-Hur är det egentligen då?
-Jo du förstår, grabben fick en sten i huvudet igår.
Varning! Generaliserande! Vaddå sten? Som en ärtas storlek eller en fotbolls?!

Ovan är exempel på hur vi ofta generaliserar i konversationer. Vi undviker detaljer viktiga för kommunikationen. Det är dessa misstag som gör att vi feltolkar varandra. Jag menar; Hur lång är en trapp? Hur många köttbullar är några? Generaliserande gör din omgivning osäker. Ett trubbigt verktyg har en förmåga att förstöra istället för att bygga upp. Det största problemet är att du skadar dig själv. En otydlighet utåt bygger upp detsamma inåt. Det påverkar alla dina handlingar för att till slut bli en förljugen bild av dig.
Att sätta ord på sina känslor är avgörande för att uttrycka dina innersta önskningar. Det krävs träning och det krävs uthållighet.
Många väljer att stanna kvar i sin trygga bekväma bubbla och döva sina drömmar med generaliserande aktiviteter. Det är som att aldrig våga bränna sig på spisen. Eller ens byta kanal på tv:n. Känner du igen dig, så sluta med det! Kliv ut ur din bubbla och känn hur livet kryddas.

Det krävs energi. Mer energi än vad du lägger ner dagligen. Du läser just nu denna artikel. Grattis! Du har just lagt ner extra energi!