Man kan då tycka att kommunerna i länet ska göra allt vad som står i deras makt för att hjälpa företagen i sina affärer och kontakter med länets kommuner. Det behövs för att företagen skall få möjlighet att ökan antalet anställa igen och därmed skapa en bättre tillväxt för alla. Men vad gör man just nu?
Den politiska makten har gett Inköp Gävleborg, kommunernas gemensamma inköpsorganisation, i uppdrag att införa att införa ett elektroniskt anbudssystem från Handelskammaren där man enbart kommer att kunna lämna in anbud elektroniskt till den offentliga sektorn och det till en kostnad av cirka 350 kronor per år och 15 kronor per anbud. Kommunerna kommer alltså att ta betalt av de företag i länet som vill göra affärer med dem. Det framgick vid ett möte i Hudiksvall tidigare i veckan.
Vad säger du, Lars Beckman och kandidat till Riksdagen för Nya Moderaterna, om det här beslutet?
- Det här är helt fel timing att införa ett nytt elektroniskt system som innebär ett ökat krångel för företagen i länet. Enligt min uppfattning kan man införa ett elektroniskt system för dem som önskar använda den tjänsten, men självklart borde möjligheten att kunna lämna in anbuden på traditionellt sätt finnas kvar, framförallt för de små företagen som inte har samma teknikvana som större företag, säger Lars Beckman.
Men borde inte de offentliga upphandlingarna också följa med i den moderna tekniken?
-Det finns ingen anledning för kommunerna i länet att införa egna begränsningar och att införa ett utökat krångel för näringslivet, det räcker så bra med de nationella regler som redan finns. Det har också visat sig att Inköp Gävleborg i upphandlingar har ställt andra krav, som inte är förenliga med varken EG-rätt eller nationell lagstiftning, när man kräver ” kollektivavtalsliknande” förhållanden i upphandlingar vilket är en konkurrenshämmande faktor och därmed inte tillåten. Nu gäller "Gör Halt – Gör om", säger Lars Beckman.
Hur skall man då hantera frågan i Inköp Gävleborg?
- I rapporten "Företagande och Arbete", som är framtagen av en arbetsgrupp inom Moderaterna Gävleborg, överväger man att lägga ned Inköp Gävleborg efter valet och jag delar den uppfattningen, avslutar Lars Beckman.

Fakta
Inköp Gävleborg har för avsikt att införa ett obligatoriskt elektroniskt system för företagen så att man måste köpa en abonnemangstjänst från Handelskammaren där man betalar en årlig avgift på 350 kronor och en kostnad per lämnat anbud på 15 kronor per styck. Företagen ska inte kunna lämna manuella anbud till kommunerna i länet utan enbart använda den elektroniska tjänsten. Vidare så har man i upphandlingar ställt krav på kollektivavtalsliknande förhållanden hos företagen vilket inte är tillåtet vid offentliga upphandlingar.
För mer information: http://www.larsbeckman.se