- Jag tänker inte på mig själv som företagare, jag är bara den som sköter om firman, säger Mehrdad Nesaei.
Kylan är inget problem, det kan bli lika kallt i Iran också.
- Glasmästaren, som jag jobbade hos i Iran, tillät inte oss att använda handskar mot kylan, berättar Merhdad. Händerna skulle härdas!
För att kunna förverkliga sin dröm om eget företag gick Mehrdad både Starta Eget-kurs och Företagarskolan på ALMI. Lokal ordnades i Sören Thyrs fastigheter på Näringen, men sen blev det stopp – banken var inte beredd att låna ut startkapital. Det var ett problem då och förmodligen är det lika idag. Hur många affärsideér går förlorade på grund av bankerna och det regelverk som hindrar dem att få låna ut pengar?
När Sören fick höra om bankens nej såg han till att Mehrdad fick ett lån och företaget kunde starta.
- Sören var en riktig företagsängel som trodde på mig och hjälpte mig, säger Mehrdad Sörens plötsliga död kom som en chock men jag är otroligt tacksam att jag fick chansen att lära känna honom.
Mehrdad har fortstt att ha kontakt med familjen Thyr och hoppas att de förstår att hans framgång är ett bra bevis på Sörens generositet.
- Jag försöker också så gott jag kan att hjälpa människor att komma igång med arbete och företag, säger Mehrdad.
Men arbetsdagarna blir långa, sällan under 17-18 timmar.
- Det som håller mig igång är glädjen i att kunna hjälpa kunderna och att få göra dem glada och nöjda, säger Mehrdad.
Kundregistret har blivit omfattande på de här fem åren och där finns både företag och privatpersoner. Uppdragen finns i huvudsak i Gävle men det har också blivit glasjobb i både Enköping och Stockholm, för att inte tala om Skåne där Mehrdad jobbat ibland på semestern…
Mehrdad har också börjat importera kvalitetsglas från Iran, som han dels använder själv och dels säljer till grossister.

Med dina erfarenheter, vad tycker du att Gävles politiker skall ändra på?
- Det behövs många nya företag och det finns många yrkesskickliga invandrare som drömmer om att få starta företag, men det är inte lätt, säger Mehrdad. Jag tycker att man borde ta reda på vilka som har intresse av att starta eget och sedan försöka hjälpa dem att komma igång. Kommunens politiker måste ha en mer positiv attityd till dem som sätter hus och hem i pant för att skapa jobb och tillväxt . Vi borde ha ett gemensamt mål, politiker och företagare och träffas regelbundet. Tänk om alla företag i Gävle anställde en person extra!
- Jag är stolt över att vara Sveriges enda iranska glasmästare, men det borde kunna vara fler invandrare som startar hantverksföretag, fortsätter Mehrdad. Många som har jobb, både svenskar och invandrare, har bra affärsidéer men inte samma tur som jag som träffade Sören Thyr.

Vad föreslår du att regering och riksdag skall göra?
- Samma sak, se till att det blir lättare för alla att starta företag, särskilt för dem som har arbete och inte vågar lämna tryggheten, säger Mehrdad.
Han har också planer på att utveckla verksamheten ytterligare, men tycker att det är för tidigt att avslöja något.
Mehrdads favorituttryck är talande: Det fixar jag, inga problem! Det är väl därför det gått så bra för Mehrdad Nesaei!