Resultatet förde upp Gefle på andra plats i en haltande Allsvensk tabell med snart halva serien spelad. Hugossons nolla innebär vidare att Simon Therns 3-0-mål i bortamatchen mot Helsingborg 9 maj var senaste gången laget släppte in mål bakåt.

-Det var en sprakande inledning från vår sida och vi hade bollen i ramen två gånger inom några minuter. Vi var lite oroliga på förhand för hur vi skulle orka. Vi orkar spela bra försvarsspel i 90 minuter men vi orkar inte ha ett bra passningsspel i 90 minuter. Men vi har ändå tillräckligt för att gräva fram några riktigt bra lägen. Vi har bra fart i kontringarna och bra spets på det hela, förklarade Pelle.

Det var ett minst sagt inspirerat Gefle som kom till spel i strålande fotbollsväder på ett välfyllt Strömvallen. Allting började efter tre minuters spel när Jakob Orlov gick i djupled och hittade fram till Mikael Dahlberg, som vände upp i straffområdet och avslutade; skottet täcktes dock till hörna av Göteborgs-försvarare. Efter detta följde en målchanskavalkad som hade räckt för att fylla kvoten en normal allsvensk match. Först ut att pricka stolpen var Jonas Lantto med ett pressat skott i vänsterposition i straffområdet. I kalabaliken efteråt följde en ny hörna från Zakaria Abdullai - för dagen ersättare för avstängde landsmannen Yussif Chibsah - som passerade över Marcus Sandberg i blåvitt-kassen och nickades i stolpen av Orlov.

Gefle fortsatte att föra matchen och hotet från firma Dahlberg/Orlov var konstant. Göteborg fick dock en liten andhämtning efter den intensiva inledningen och kvickfotade Tobias Sana kunde hota med ett hårt vänsterskott över efter tretton minuters spel. Hemmalagets ledningsmål, som hade legat i luften, kom till slut i den 26:e minuten. Målet var en omvänd kopia av målet mot Elfsborg då Dahlberg hittade Orlov på första stolpen. Nu var det Orlovs tur att servera Dahlberg med ett perfekt inlägg som vackert bredsidades i mål.

-Vi har ett väldigt vasst forwardspar i omställningsspelet. Det var ett underbart mål, kommenterade Pelle.

Göteborg hämtade sig alltmer efter den chockartade inledningen och laget saknade inte heta målchanser. Sex minuter efter Gefles ledningsmål slogs ett långt inlägg som Mattias Hugosson tappade ut. Bollen nådde Sana som avslutade mot en överspelad Hugosson men bollen räddades på mållinjen. Nästa kvalificerade chans tillkom också den efter ett inlägg som Hugosson tippade åt sidan. Den här gången nådde bollen fram till Elmar Bjarnason vars avslut prickade stolpen.

-Efter målet kommer vi lite för lågt, vi hamnar med backlinjen vid straffområdet och våra forwards orkar inte sätta press på deras mittbackar. Deras idé om att vända på spelet och komma till inlägg leder till att det blir en del obehagliga inlägg, som inte var helt nöjd med hur matchen utvecklades.

Innan dess hade Orlov bytts ut med en irriterad vadmuskel (oklart hur allvarligt) och ersatts av Dragan Kapcevic. Första halvlek var trots allt Gefles både spelmässigt och chansmässigt, även om blåvitt arbetade sig in i matchen och var ytterst nära att kvittera.

Den andra halvleken var inte lika sprudlande som den första. Gefle kunde dock ha ökat på ledningen i den 53:e minuten. Det började med att Abdullai hittade Lantto - till höger utanför straffområdet - med en läcker passning som spelade in bollen mot första stolpen, där Gefle-anfallare var nära att göra mål. Bollbanan bröts dock och Marcus Hansson var ytterst nära att komma till på returen. Några minuter senare byttes Jonathan Hellström ut och in kom Eric Larsson. I samma minut skapade Gefle ytterligare en målchans. Återigen var det Dahlberg - lysande matchen igenom - som hotade, den här gången med pannan efter frispark från Jens Portin.

Göteborg kom aldrig närmare än stolpskottet i den första halvleken. Laget försökte få in ny kraft framåt via ett dubbelbyte i den 63:e minuten, som innebar att Jakob Johansson och Tobias Sana ersattes av Robin Söder och Andreas Drugge. Kanske var det också Söder som kom närmast då han avslutade på volley efter inlägg från höger; bollen passerade dock högt över Hugosson.

Annars bevakade Gefle händelserna på ett mycket bra sätt och tillät inte Göteborg att skapa särskilt mycket. En viss oro infann sig efter 80 minuters spel, men den välslagna Göteborg-frisparken möttes av Hugosson och det som för en stund såg farligt ut blev inte mer än en halvchans.

-I andra halvlek håller vi upp vårt försvarsspel bättre men vi är inte lika spetsiga i vårt kontringsspel. Vi får väldigt många målvaktsingångsättningar och det blir lite ensidigt. Jag tycker ändå att vi hade bättre ordning på försvarsspelet i andra halvlek, sade Gefle-tränaren som på det stora hela var mycket glad över spelarnas prestation.

-Vi är jäkligt nöjda att vi spelade så bra mot en motståndare som hotar oss på så många olika sätt med inlägg och djupledsspel. Det gjorde vi väldigt bra försvarsmässigt. Vi är jätteglada för segern och otroligt nöjda med spelarnas arbetsinsats. Det var en kämpaseger och vi är väldigt nöjd med attityden och hållningen grabbarna har, den är enastående, sade Pelle berömmande.

Matchen slutade 1-0 till hemmalaget som tackades med stående ovationer från stora delar av publiken. Gefles minst sagt svårgenomträngliga försvar har nu släppt in endast nio mål på fjorton matcher, en statistik som bara serieledande Helsingborg kan matcha. Efter sju raka matcher utan insläppt mål har nu laget 24 poäng och befinner sig på andra plats i den Allsvenska tabellen. I nästa match, som är den sista innan serien vänder, väntar ännu ett Göteborgs-lag då Gefle tar sig an GAIS på bortaplan.

Gefle-Göteborg 1-0 (1-0)

Laget: Hugosson - Bernhardsson, Theorin, Mård, Portin - Lantto, Abdullai, Hansson, Hellström (Larsson 58) - Dahlberg, Orlov (Kapcevic 34)

Mål: 1-0 (Dahlberg 26)