Mod. Ett ord på tre bokstäver som vi utmanas av hela livet. Vi lär oss gå och utmanar vår rädsla att falla. Vi fattar ett beslut när vi lär oss cykla. Medan vi växer upp får många problem att ta beslut. Modet har någonstans på vägen försvunnit. Ofta på grund av andra människor som hållit dig kvar i trygghetszonen, rädda för sina egna prövningar.
För att få något du saknar måste du göra något du aldrig gjort förut. Det vill säga göra nya saker. I ditt huvud åker ungefär 60000 tankar. 95% av dem tänkte du igår också. Det blir väldigt små steg framåt om de flesta tankar riktas bakåt.
Mod innebär att du spränger dina begränsningar. Just det! Du har varit begränsad. Dina rädslor har styrt dig och hållit dig i trygghetszonen. När du gör det där extra går du förbi det du trodde var möjligt. Eller det ditt förnuft inbillat dig varit möjligt. Det är som att åka genom atmosfären och komma ut i yttre rymden. Obegränsat.
Utmana dig själv! Börja med små saker. Detaljer som kan kännas jobbiga att genomföra. En reflektion jag gjorde när jag gjorde värnplikten var att, trots att jag var så trött ute på övning, många struntade i att tvätta sig och lade sig att sova i tältet med kläderna på, var det så skönt att lägga ner energi att göra det. Dagen efter hade jag ett mentalt försprång.
Utsätt dig för obekväma situationer. Du kanske har svårt att tala i telefon, genant att prata inför grupp eller den där tekniken du aldrig törs ta i. Mod börjar i den lilla änden för att sluta i stordåd.
När du nu gör nya saker kommer också nya möjligheter i ditt liv. Din mentala styrka växer och dina rädslor springer och gömmer sig. Du blir ett exempel som andra kan följa. Vilken känsla!