Svenska StadsnätsFöreningen, SSnF, står bakom certifieringen ”Säker KundAnslutning”. Projektets initiativtagare Interlan, som förvaltar certifieringarna, har genomfört testerna på Gävle Energis stadsnät.
– GavleNet har klarat tester som visar att bredbandstrafiken levereras på ett tryggt, säkert och kvalitativt sätt, säger Interlans projektledare Torbjörn Eklöv.

Certifieringen är giltig i tre år och intygar att bredbandstrafiken inte kan manipuleras. Torbjörn förklarar att exempelvis en ”mannen i mitten-attack” inte är möjligt att göra på i ett nät som är certifierat av SKA.
– Även om kunden har en brandvägg och ett virusskydd i datorn är riskerna stora om man har ett bredbandsnät som inte är SKA-certifierat, berättar Torbjörn Eklöv.

GavleNet är det sjätte bredbandsnätet som klarat de höga krav som SKA-certifieringen ställer.
– Vi vill försäkra våra kunder om att GavleNet är ett kvalitativt nät med hög säkerhet. Vi ISO-certifierar ju vår verksamhet, så självklart testar vi stadsnätet med lika höga målsättningar, förklarar Roger Belin, säljare på GavleNet.

Ansvarig för certifieringen är Svenska StadsnätsFöreningen, SSnF, en oberoende branschorganisation för stadsnätägare, operatörer, tjänsteleverantörer och andra aktörer inom bredbandsområdet.