Småföretagsbarometern våren 2010 – Gävleborg

- Småföretagarkonjunkturen i länet är fortsatt mycket svag. Men det är glädjande att länets småföretag nu börjar se ljuset i tunneln och att de börjar planera för att nyanställa säger Thomas Wanke, Företagarna Gävleborg.

- 48 procent av småföretagarna i länet rapporterar en ökad tillväxt av orderstocken. Orderingången till både tjänste- och industribranscherna väntas stiga rejält under det kommande året säger Peter Kollin, Swedbank.

Sysselsättningstillväxten är fortsatt negativ och utvecklingen i Gävleborg är betydligt svagare än i riket i genomsnitt. Vart fjärde företag uppger att man dragit ned på personal.

Förväntade förbättringar i orderingången och stigande omsättning medför dock att företagen nu räknar med att börja nyanställa, såväl inom industrin som bland tjänsteföretagen.

Lönsamheten är fortsatt svag, framförallt inom tjänstesektorn medan den vänt upp i industri. Hela 52 procent av företagen i Gävleborg uppger att lönsamheten är lägre än normalt.

Det främsta tillväxthindret för småföretagen i Gävleborg är arbetskraftskostnaden, följt av den svaga efterfrågan.

77 procent av Gävleborgs småföretag uppger att det finns goda expansionsutsikter på sikt, vilket är en av de högsta noteringarna i riket.

Läs mer på swedbank.se/samhallsekonomi samt foretagarna.se.