I februari är det dags för Gävleborgs tre tusen niondeklassare att bestämma vilket program de skall välja på gymnasiet.
- Det är viktigt att göra ett genomtänkt gymnasieval. Utbudet är stort och det är inte alla program som leder till jobb eller bra förutsättningar för vidare studier, säger Lars Beckman, regionchef på Svenskt Näringsliv Gävleborg.
Framtidens arbetsmarknad kräver konkurrensraftiga medarbetare med rätt kunskaper och kompetenser. Hur väl lyckas skolan med att rusta eleverna för det? För att främja genomtänkta gymnasieval har Svenskt Näringsliv tagit initiativ till gymnasiekvalitet.se. På hemsidan presenteras fakta om resultaten på alla program. Tanken är att informationen ska hjälpa elever och föräldrar att välja det program som passar bäst och som ger bäst förutsättningar för jobb eller fortsatta studier.
På Gymnasiekvalitet.se presenteras flera olika mått på alla Gävleborgs läns gymnasieprograms kvalitet:
• Elevernas yrke och försörjning efter fem respektive tio år
• Elevernas inkomst efter fem respektive tio år
• Resultat i nationella prov
• Avgångsbetyg
• Andel högskolebehöriga
• Andel som fullföljt utbildningen inom fyra år
• Skolans insatser för elever som behöver extra stöd
• Hur yrkespraktiken är utformad
• Programmets förädlingsvärde (hur betygen utvecklats för programmets elever från nionde klass till gymnasiets avgångsbetyg)
Uppgifterna om alla program och gymnasieskolor på gymnasiekvalitet.se har samlats in av Statistiska Centralbyrån. En av källorna är en enkät som skickats till alla gymnasieskolor i hela landet.

Program i Gävleborgs län som ger högst inkomst: Industriprogrammet, Sandvikens gymnasieskola, genomsnittlig årsinkomst 324 000

Program i Gävleborgs län med lägst andel arbetslösa efter studierna: Naturvetenskapsprogrammet, Sandvikens gymnasieskola, 13,2 procent arbetslösa

Yrkesförberedande program i Gävleborgs län som ger jobb, 100 procent: Naturbruksgymnasiet Ljusdal (Naturbruksprogrammet), Sandvikens gymnasieskola (Byggprogrammet, Fordonsprogrammet, Industriprogrammet), Staffangymnasiet Söderhamn (Fordonsprogrammet), Torsbergsgymnasiet Bollnäs (Byggprogrammet, Fordonsprogrammet), Bromangymnasiet Hudiksvall (Byggprogrammet, Fordonsprogrammet)

Program i Gävleborgs län med högst medelbetyg på nationella prov: Naturvetenskapsprogrammet 13,5 och International Baccalaureate, 13,41, Torsbergsgymnasiet Bollnäs (som belade de6 första platserna)