Småföretagsbarometern våren 2008

- Känns härligt att konstatera att länet småföretag fortfarande utvecklas starkt. Hög ordertillväxt, god lönsamhet och glödhet konjunktur kännetecknar länet just nu säger Thomas Wanke, regionchef Företagarna.

Sju av tio småföretag i Gävleborg redovisar ökade beställningar under de senaste tolv månaderna vilket är den starkaste ordertillväxten i landet. 51 procent av företagen visar en förbättrad lönsamhet. För tredje mätningen i rad redovisar Gävleborgs län en ökning av sysselsättningstillväxten. Under de senaste tolv månaderna har tre av tio företag ökat antalet anställda.

I landet som helhet har konjunkturen för Sveriges småföretag nu definitivt passerat toppen. Den samlade konjunkturindikatorn faller tillbaka något för andra mätningen i följd och avmattningen tros fortsätta. Avmattningen väntas dock vara marginell och tillväxttakten väntas fortsätta vara relativt hög.

Den totala konjunkturindikatorn som är summan av hur beställningar, omsättning och sysselsättning utvecklas fortfarande i en stark takt.

- Det enskilt störta hindret för expansion i länets småföretag är brist på lämplig arbetskraft. Förbluffande 55 procent av länet varuproducerande småföretag har t ex tvingats tacka nej till ordrar på grund av arbetskraftsbrist det gångna året säger Thomas Wanke, regionchef i Gävleborg

Vart femte småföretag uppger att de inte vill växa utan är nöjda med den verksamhet de har.

- Det är ett svaghetstecken för svensk ekonomi att hela 20 procent av landets småföretag inte har viljan att växa. Det betyder att kostnaderna för en expansion upplevs som högre än vinsterna av en stor del av länets småföretag, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD för Företagarna.

Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Swedbank och Företagarna. Undersökningen omfattar cirka 4 300 slumpvis utvalda företag över hela landet med 1-49 anställda. Intervjuerna har genomförts av SIFO Research International på uppdrag av Företagarna och Swedbank.