NyföretagarCentrum Sverige tar tillsammans med Bolagsverket varje år fram en lista över landets alla 290 kommuner rankade efter antal nyregistrerade företag per 1000 invånare. På rankingen för 2010 återfinns Gävle på plats 110(-09 plats 90), Sandviken på plats 188 (-09 plats 168), Ockelbo på plats 71 (-09 plats 72) och Hofors på plats 253 (-09 plats 207). För alla kommuner utom Ockelbo, som faktiskt klättrat upp en placering sedan sist, visar rankingen att nyföretagandet i regionen faktiskt inte ökat lika mycket som i övriga landet.
- Jag tror att det kan finnas ett samband mellan resultatet i rankingen och näringslivsklimatet i regionen. Antalet nystartade företag skulle behöva fördubblas och där är ju kommunernas förhållningssätt till näringslivet generellt och till de blivande företagarna i synnerhet oerhört avgörande för hur det utvecklas, säger Lars Eldh.

Att Ockelbo är en framgångsrik kommun vad gäller företagande har länge varit känt men det är få som verkligen vet varför de lyckats så bra. Lars Eldh säger såhär om saken:
-Ockelbo är undantaget som bekräftar regeln när det gäller näringsliv och företagande. Att de lyckats så bra tror jag har att göra med att man har ett förhållningssätt till och med näringslivet (både etablerade och blivande företagare) som är gynnsamt och dynamiskt. Där har vi mycket att lära!

Vad behövs då göras för att vända trenden?
Lars Eldh:
-En sak som jag tror är jätteviktig är att redan i 6-års-verksamheten i skolan få in det här med entreprenörskap och företagsamhet eftersom barnen är som mest mottagliga för intryck, tankar och idéer då. En annan sak är naturligtvis att få igång debatten, dialogen om näringsliv och företagande. För den debatten är inte så särskilt intensiv idag och det borde vara ett samtalsämne som står på agendan i princip varenda dag. En tredje sak som man bör göra är att jobba med förebilder. Här behöver det inte alltid vara ett gasellföretag eller det företag som är mest publikt känt som lyfts fram. Utan det kan vara ett företag som har jobbat i det tysta i många år men som kanske inte är så publikt eller märkbart. Det jag pratar om är att identifiera och lyfta fram ”vardagshjältarna” om man säger så.

På frågan om vem som ska ansvara för att de föreslagna åtgärderna verkligen fullföljs säger Lars Eldh:
-Ansvaret ligger på alla oss som arbetar med att förbättra villkoren för privat företagande och för nyföretagande. Där är NyföretagarCentrum Gästrikland en aktör, kommunerna måste dock vara de som initierar ett sådant samarbete.
För mer information kontakta Lars Eldh, VD NyföretagarCentrum Gästrikland, gastrikland@nyforetagarcentrum.se, 026-10 11 50 alt. 070-792 12 51