Småföretagen menar att arbetskraftsbrist är det största hotet mot tillväxt. Det råder arbetskraftsbrist och småföretagare har svårt att hitta rätt kompetens.

Företagarna har under många år drivit frågor som att teoretisk och yrkesinriktad utbildning ska skiljas åt, att inte alla gymnasieutbildningar måste leda till högskolekompetens, att skola och näringsliv ska samarbeta mera och så vidare.

Vi måste tänka på tillväxt och vad som är bäst för arbetsgivare och arbetstagare på lång sikt. Vi tror att en central styrning och en skola som jobbar nära företagen skulle komma alla till nytta. En skola som söker kontakt med företagen och en skola där frågor om entreprenörskap får en större plats. Många av eleverna på yrkesutbildningarna kommer förhoppningsvis själva att bli egna företagare.

Dessutom måste vägledningen i grundskolan förbättras, med en tydlig koppling till hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut.

Gästrikland, Gävleborg, ja hela Sverige, behöver fler yrkesutbildade. Vi behöver svetsare, elektriker, VVS:are, plåtslagare och vårdpersonal som kan göra sitt jobb med stolthet. Om de unga ska vilja söka sig till utbildningarna måste vi alla signalera att det är fint att jobba med bygg, industri och service.


Thomas Wanke
Regionchef Företagarna