Johan Haglund från Bomhus i Gävle läste en processutbildning på gymnasiet och arbetade sedan vid Malaco Leaf i närmare fyra år som bland annat processoperatör, övervakare och provsmakare. Senare fick han en tillfällig anställning vid Sandvik som synare av plåtar.

- Jag kände under min tid inom industrin att det inte var riktigt min grej, säger Johan Haglund. Det passade inte mig att arbeta skift, jag ville ha ett mer flexibelt jobb och även träffa mer folk. Dessutom var det svårt att kombinera arbete inom industri med mitt engagemang som tränare för innebandylaget Aston i division två. Redan innan jag började min anställning på Sandvik visste jag att jag ville satsa på att bli målare och försökte få en plats som lärling, men då fanns inte det behovet på arbetsmarknaden.

Efter anställningen på Sandvik blev Johan Haglund arbetslös och gick några kurser genom Arbetsförmedlingen. Målsättningen att bli målare hade han kvar och fortsatte sträva mot det.

- För att få bli gästrikelärling måste det finnas ett behov på arbetsmarknaden som inte kan fyllas av redan utbildade personer, säger Johan Haglund. Eftersom jag inte var utbildad målare fick jag därför vänta tills det behovet kom. Jag började praktisera vid Sandå Måleri i januari i år och påbörjade min lärlingsperiod i maj. Nu kommer jag att gå som gästrikelärling fram till januari då jag ska göra arbetsprov för att därefter bli traditionell lärling inom företaget. För mig innebär gästrikelärlingsprojektet en chans till att bli målare som annars hade varit svår att få. Arbetet passar mig väldigt bra. Jag tycker om att få skapa något i jobbet, jag gillar också att jobba med kroppen och det är roligt att byta arbetsmiljö och träffa olika människor. Dessutom är arbetet dagtid vilket jag uppskattar så målare är helt rätt för mig. Jag är femte generationen i rakt nedstigande led i min släkt som blir målare, avslutar Johan. Det är kanske lite speciellt men det känns väldigt roligt.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin