- Jag blev arbetslös i juli 2006. Innan hade jag arbetat elva år inom samma företag som säljare och projektledare men blev uppsagd då det blev sämre tider i branschen. Att anmäla sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen ställde saker och ting lite på sin spets. Det är klart att man funderade över vad som skulle hända om man skulle hitta ett arbete eller inte, jag har ju jobbat sen jag var 20 år och har ingen utbildning från högskola eller universitet. Vad jag däremot kände att jag hade var en gedigen arbetslivserfarenhet och ett brett kontaktnät som jag fått under mitt arbetsliv och jag förstod att det nog skulle hänga just på kontakterna för att hitta en ny anställning.

I samband med en datorteksutbildning kom Birgitta Davidsson i kontakt med Gästrikelärling Gävle och såg en annons där Collage Reklam sökte lärling. Eftersom det var sista ansökningsdagen ringde Birgitta upp Collages ägare Robert Pettersson för att kunna maila sin ansökan istället för att söka via arbetsförmedlingen. Lärlingsplatsen som Birgitta sökt var till företagets produktionsavdelning och den platsen fick hon inte. Istället blev hon uppringd av Robert ett par veckor senare om en lärlingsplats som projektledare. Det visade sig att Robert mindes Birgitta sedan tidigare och handplockade henne till platsen som lärling med start i oktober 2006.

- I början av min tid som Gästrikelärling bad jag själv om att få jobba i produktionen. Jag ville lära mig produkterna från grunden så att jag som projektledare, och nu också säljare, vet precis vad det är jag pratar om med kunderna. Genom Gästrikelärling Gävle fick jag också utbildning i Adobe Illustrator som ett av de viktigaste verktygen jag använder i mitt arbete. Jag var lärling under tio månader och fick då möjlighet att lära mig jobbet och produkterna från grunden utan att redan från början känna pressen att prestera och vara lönsam. Det är en oerhört stor fördel. Sedan augusti i år är jag anställd och har framför allt utställningsprodukterna som mitt område. Visst tror jag att jag hade fått jobb så småningom men med Gästrikelärling har jag fått en möjlighet som jag inte hade kunnat skapa själv.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin


Bildtext: - Det är inte lätt att göra nyrekryteringar till det här yrket och det tar minst ett år att lära upp en ny i företaget, säger Robert Pettersson. Både han och Birgitta Davidsson är mer än nöjda med möjligheten som Gästrikelärling Gävle gett.