Täby har idag inte någon egen energiorganisation men har bestämt sig för att se till att fastighetsägarna ska få ansluta sig till fjärrvärme via ett öppet nät. Genom att bryta värdekedjan, som normalt behärskas av en enda aktör på varje ort, vill Täby skapa ett system med flera aktörer och större valfrihet för kunderna. Avsikten är att kommunen ska äga distributionsnätet och avtala med extern partner om att uppföra och driva ett avfallsbaserat kraftvärmeverk.
Detta sätt att bedriva fjärrvärme är sannolikt aldrig prövat och Täbys planer har fått stor uppmärksamhet i hela landet.

- Det här är ett mycket inspirerande pionjärarbete för valfrihet i fjärrvärmen, berättar Magnus. Vi hoppas kunna genomföra en oprövad modell som kan reformera fjärrvärmen och göra Täby kommun till föregångare i landet.

Magnus arbetar som sakkunnig direkt åt kommunledningen och ansvarar för att få igång den helt nya verksamheten. Han genomför tillsammans med ett flertal externa och interna medarbetare lönsamhetsbedömningar, beslutsunderlag, affärsupplägg och partnerförhandlingar samt exempelvis bemanning, marknads- och säljplaner och fastighetsägarkontakter.

- Vi vill att fjärrvärme ska vara ett attraktivt och miljövänligt alternativ för uppvärmning av hus och lokaler, men vi vill göra det på ett nytt sätt där kunden sätts i fokus, berättar kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (m).

- Förhoppningen är att kunna etablera marknadsmässiga villkor som möjliggör för olika aktörer att utnyttja det öppna nätet för fjärrvärmetjänster. Det öppnar även för kunder att skapa sin egen lösning vid anslutningen till det öppna nätet och att på sikt välja de leverantörer man vill, hälsar Magnus.

Det låter onekligen som en frisk och vital injektion i en näst intill monopoliserad svensk energimarknad. Vi önskar Magnus och Täby kommun lycka till och hoppas att få återkomma med positiva rapporter i ärendet.