Hela projektet mynnar ut i mässan Ung Framtid som går av stapeln i slutet av vårterminen varje år. Där ställer ungdomarna ut ”sitt företag”. Hofors kommun har inte helt obemärkt tagit ett rejält kliv på näringslivsrankingen i år och det beror delvis på att man har just det här samarbetet mellan skolan och näringslivet.
På Hagaskolan arbetar varje vårtermin årskurs åtta elever med Ung Framtid. Eleverna får välja vilket företag de vill lära sig mer om och därifrån har de träffat sitt företag och samlat information runt detta.
– Ämnena svenska, SO och bild är de som i huvudsak täcks in i det här arbetet, säger Eva Kjellsson som är en av lärarna som handleder projektet på Hagaskolan.
– Eftersom eleverna inte får använda företagens marknadsförings-material, utan ska göra så mycket som möjligt själva, blir det några timmar i bild salen, säger Roger Hansson som är bildlärare på skolan.
– Eleverna tycker att arbetet är spännande, utmanande och mycket roligare än den traditionella undervisningen. Det kan dessutom vara svårt att fånga intresset i samhällsekonomi, i och med det här får de vara mer aktiva själva, säger Eva.
Något som märks när projektet utvärderas varje år är att eleverna vet mer om näringslivet i Hofors kommun och har koll på hur många företag som finns.
– När vi gör första undersökningen tror många av eleverna att det finns runt 50 företag på orten, säger Eva. Efter andra undersökningen har de mycket bättre kunskaper. Dessutom ökar tron på att finna arbete i kommunen efter avslutad utbildning väldigt mycket. Det är otroligt positivt!
Tre elever som deltar är Christoffer Överbring, Andreas Wallin och Joakim Larsson. Killarna har valt företaget El och Projekt i Hofors.
– Vi visste att det hade med el att göra, inget mer, säger killarna.
– Det är en annorlunda och rolig form att lära sig saker på, säger Christoffer.
– Ja, det är mycket roligare än att sitta still i skolbänken, fyller Joakim i.

Mellanrubrik
Carl-Olov Bergström på företaget El och Projekt har varit med i projektet sedan det startades. Han säger att det är roligt att kunna göra något för ungdomarna och skolan. Samtidigt ser han det som en möjlighet att väcka deras intresse för elbranschen.
– Här har vi en liten möjlighet att kunna påverka eleverna att söka till el-utbildningar på gymnasiet. Det är en chans vi inte vill missa. Dessutom så får vi visa upp vårt företag, vilka vi är och vad vi gör. Det är också bra, säger han.
– Jag rekommenderar andra företag att vara med i Ung Framtid. Jag tycker det är nyttigt att få vara med och se hur ungdomarna tänker och arbetar, avslutar Carl-Olov.
Linda Ahlsén driver butiken Blommor och Rum och är med för första gången. I ett år ungefär har Linda haft sin affär i Hofors. För henne var det inte så svårt att tacka ja till projektet.
– Nej, det tar inte mycket tid och dessutom gör eleverna ett mycket bra jobb. Om jag genom att medverka i det här projektet kan hjälpa skolan och eleverna så är det självklart. Dessutom får jag ju marknadsföring på ett lite annorlunda sätt i och med att eleverna gör allt material till mässan! Det tycker jag är kul, avslutar Linda.
Helena Blom är administratör på Entré Hofors och är projektledare för Ung Framtid. Hon berättar att arbetet pågått sedan 2002.
– De första åren ingick det i elevens val, men sedan 2004 är det ett obligatoriskt arbete i skolan, säger Helena och fortsätter att berätta om var idén kommer ifrån.
– Den kommer ursprungligen från företagarna själva. Under Företagar-dagen 2001 väcktes tanken på att få till den här sortens samarbete. – Mycket för att göra våra ungdomar medvetna om att det finns goda möjligheter till arbete i Hofors. Projektet är mycket omtyckt och många av företagarna återkommer från år till år. Det är ett bra betyg till både Entré Hofors och eleverna och lärarna på skolan, avslutar Helena.
Det finns en jury på plats och den utser bästa monter. Priset är skänkt av Svenskt Näringsliv och är en check på 1 000 kronor som tillfaller eleverna. Det delas även ut pris till andra och tredje placeringen och det delas ut och skänks av Entré, Företagsamhetens Trappa. Lärarna delar även ut sitt Lärarpris och det är till de elever som jobbat med projektet på ett metodiskt och bra sätt under hela vårterminen.

Får endast användas helt, eller delvis, efter godkännande av Entré Hofors.

Text och foto: Britt-Marie Hillberg © Copyright 2007 SvenskPress.se