Bengt Olsson var med redan 1988 och en av fyra anställda som tillsammans med Ulf Lundberg äger Ambulansproduktion. Idag är Bengt VD och även ansvarig för försäljningen. Företaget arbetar med konceptet storbilsambulans, som byggs på ett chassi från GM/Chevrolet.
- Principen är att hytten med vårdutrymmet skall kunna flyttas till ett nytt chassi när det tjänat ut, säger Bengt Olsson. Vi räknar med att hytten klarar cirka 150 000 mil och hinner då "slita ut" tre chassin!
Det innebär att de totala investeringskostnaderna (eller livscykelkalkylen) för deras ambulanser blir lägre jämfört med andra typer av ambulanser där chassit och hytten är integrerade.
- Men det gäller för beställarna att vara uppmärksamma på det här när de tar fram anbudsunderlaget eftersom det annars är inköpspriset som avgör, säger Bengt Olsson.
De största kunderna är landstingen i Uppland, Gävleborg och Dalarna. Ambulansproduktion tillverkar också ambulanser till försvaret.
Chassit från Chevrolet är fyrhjulsdrivet och har därmed förmåga att ta sig fram även i oländig terräng och snö. Chassit modifieras och bland annat monteras luftfjädring av egen konstruktion, som ger bättre bekvämlighet än standardchassit som har bladfjädrar över bakhjulen. Luftfjädringen gör också att ambulansen kan "niga" för att minska instegshöjden.
- Ambulansen skall ge en bra arbetsmiljö för ambulanspersonalen, hög patientsäkerhet och kontinuitet genom att hytten kan användas länge, säger Bengt Olsson. Men vid varje byte av chassi uppgraderas hytten till senaste standard.
De senaste modellerna har också försetts med sidokrockkuddar, miljöanpassad dieselmotor och antisladdsystem. På Ambulansproduktion konstruerar och monterar man ambulanserna. Cirka 200 undertillverkare gör att produktionen blir effektiv. Vårdutrymmet byggs av väggpaneler, som sätts ihop och lackeras av en av underleverantörerna.
Bengt Olsson och de övriga ägarna upplevde övergången från att vara anställd till att bli företagare som väldigt positiv. Personalen, som just nu ökats till nio, är i högsta grad med i planering och utveckling.
- På måndagarna har vi personalmöte där vi går igenom produktionsplaneringen och på torsdagar personalmöte för att diskutera hur det fungerar på jobbet, berättar Bengt Olsson. Sen blir det naturligtvis mycket jobbsnack även på fikarasterna!
Bengt Olsson ser personalen som företagets viktigaste tillgång eftersom de är delaktiga från utveckling till produktion. I styrelsen sitter också delägaren Ulf Lundberg, som har stor erfarenhet från bilbranschen. Det finns också tankar om att komplettera styrelsen med personer med andra kompetenser.
När det gäller kundvården är följande principer viktigast för Ambulansproduktion:
- vårda befintliga kunder
- hög leveranssäkerhet
- hjälpa kunden att utveckla ambulanser för deras egna specifika behov
- utveckla komforten i samarbete med kunden
- hålla nere kostnaderna redan från offertstadiet
Det finns stora möjligheter för Ambulansproduktion att växa, men då gäller det att arbeta hårt för att beställarna skall förstå vitsen med en storambulans från Ambulansproduktion, framförallt när det gäller arbetsmiljö och livscykelkalkyl. Det väl tilltagna utrymmet gör också att hytterna från Ambulansproduktion i högre utsträckning kan fungera som akutmottagningens förlängda arm, vilket ökar möjligheterna att rädda liv.
- Vi har ingen brådska att växa, det är viktigare för oss att konsolidera företaget, avslutar Bengt Olsson.
Man får hoppas, för de som är olycksdrabbade, att fler inom ambulanssjukvården inser fördelarna med en storambulans från Sandviken!