Han fortsätter:
- Eftersom det är försäkringsrådgivarens arbete att anpassa försäkringsskyddet efter kundens förutsättningar minimerar man genom mötet även riskerna för att man ska missa några av de viktigaste försäkringarna.
De Försäkringsbolag Företagsbladet varit i kontakt med verkar i stort sett vara överens om vilka försäkringar som är viktigast för en företagare. Så här säger Magnus Wallén, Rådgivare Företagsförsäkringar, If, om den saken:
- Det grundskydd av försäkringar som man definitivt bör ha som företagare består av några hörnstenar. Dessa är Egendomsförsäkring, Avbrottsförsäkring, Ansvarsförsäkring, Rättskyddsförsäkring och Krisförsäkring. Egendomförsäkringen skyddar inventarier, maskiner och varor som man har på sitt försäkringsställe d.v.s. på sitt kontor eller på verkstaden. Avbrottsförsäkringen utgår för fasta kostnader i form av löner, avtal som löper på, omställningskostnader för flytt o.s.v. om företaget råkar ut för t.ex. en brand, ett inbrott eller en vattenskada. Ansvarsförsäkringen utgår om man skadat en person eller någon annans egendom så att man får ett skadeståndsanspråk riktat mot sitt företag. Rättsskyddsförsäkringen är viktig om företaget hamnar i tvist med en motpart t.ex. en leverantör. Slutligen träder krisskyddet in och täcker kostnader för psykologbehandling i det fall någon avlider eller något annat traumatiskt inträffar.
Magnus Wallén berättar vidare att man utöver det rekommenderade grundskyddet beroende på vilken bransch man befinner sig i också kan behöva några tilläggsförsäkringar.
Han säger:
-En sådan försäkring som torde vara nödvändig för de flesta branscher är Tjänstereseförsäkringen som ersätter person- och sakskador under pågående tjänsteresa. Många tror att hemförsäkringen täcker dessa kostnader med den gäller alltså inte för resor som företas i bolaget regi.
Som företagare är det också viktigt att se till sitt personliga skydd och inte bara till sakskyddet i företaget.
Christian Westberg, Försäkringsrådgivare på Länsförsäkringar säger:
-Vilket försäkringsskydd man ska ha för sin person beror på vilken typ av företagsform man har. Men generellt för en ensam företagare så tycker jag att det räcker att man har ett pensionssparande och en Sjukförsäkring som ger ett extra ekonomiskt tillskott i händelse av långtidssjukskrivning. Det kan också vara bra att ha en Olycksfallsförsäkring som gäller på heltid samt ev. en livförsäkring i det fall man är gift och/eller har barn.
Att man bör ha en Olycksfallsförsäkring håller även Magnus Wallén och Ola Sjögren med om. Ola säger såhär om saken:
-Självklart är det viktigt att försäkra kropp och kroppsfunktioner i form av en olycksfallsförsäkring, det kostar ju knappt någonting idag.

Observera att denna artikel inte på något sätt är uttömmande vad gäller företagsförsäkringar. För att få reda på vilka tilläggsförsäkringar just du kan behöva nu eller i framtiden var vänligt kontakta ditt försäkringsbolag.