– Idén med att samverka är att blivande eller nystartade företagare ska ha en enkel väg till rådgivning som kan komma från flera olika aktörer, säger Agneta Wenell, samordnare för Etablera i Gästrikland.
– Det ska vara lätt att veta var man kan få den hjälpen. Fördelen ligger också i att kommunerna, stora som små, tillsammans blir en starkare organisation med ett bättre nätverk av kompetens där vi kan bolla frågor med varandra. I en liten kommun arbetar man ofta ensam, men på det här sättet har vi kollegor att vända oss till. Samarbetet innebär även att vi kan ge våra företagare ett bredare utbud av utbildningar och seminarier inom ett ändå begränsat geografiskt område. Dessa träffar ger också tillfällen för företagarna att skapa nätverk över kommungränserna på samma sätt som marknaden ser ut. Kontaktytorna för entreprenörer är viktigare än man kan tro – redan i början av verksamheten.

Fatta rätt beslut
Personer som funderar på att starta eget får möjlighet till rådgivning genom Etablera. I och med rådgivningen kan man även bli avrådd från att starta företaget. Beslutet ligger alltid hos den enskilda personen, men Etablera kan ge verktygen för att fatta rätt beslut. Endast en av åtta företagsidéer blir verklighet och under 2006 startades 370 företag i regionen. Anledningar till att man väljer att inte starta kan vara att marknadsundersökningen visar att idén inte håller, eller att man helt enkelt ser att det krävs mer jobb än man trott för att starta ett företag. De personer som går vidare med och realiserar sin idé följer Etablera under en treårsperiod.
Under 2006 genomförde Etablera 2 500 rådgivningstillfällen med nyblivna företagare. I upptaktsskedet kan flertalet möten behövas, medan en företagare som drivit sin verksamhet i ett eller två år har färre träffar med sin rådgivare och under 2006 genomfördes 600 uppföljningar. De kurser och seminarier som Etablera anordnade under samma år besöktes av 270 personer.

Bredda verksamheten
Hofors blev årets företagarkommun i Gästrikland, Sandviken ökade företagandet mest procentuellt sett och i Ockelbo är andelen företagare bland invånarna den största. I Gävle startades fler företag 2006 än 2005. Tack vare uppföljningen som Etablera gör med de nystartade företagen kan man se att överlevnadsgraden är högre bland de företag som fått hjälp genom Etablera jämfört med riksgenomsnittet.
– Under 2007 gör vi en satsning på att även nå personer som redan har en anställning, säger Agneta Wenell. En starta eget-kurs för denna grupp har hållits under våren och två stycken kurser kommer att ordnas till hösten. Att bredda verksamheten på det här sättet är möjligt tack vare ett bidrag från Sparbanksstiftelsen Nya och Swedbank. Det finns fördelar med att gå från en anställning till att starta eget. Ofta har man redan upparbetade kontakter och man har genom sin anställning sett att behovet av ens tjänster finns. Eftersom varje nystartat företag ger nya jobb genom att företagen köper tjänster och varor av varandra så är det naturligtvis positivt att vi även försöker nå den här gruppen.
Under året har samarbetet med näringslivet ökat vilket har varit viktigt för Etableras del eftersom det ger en bredare kompetens i det nätverk som man kan erbjuda de nystartade företagen. Swedbank är en av Etableras samarbetspartners.
– Vi är bland annat med som en del av starta eget-kurserna, säger Pelle Berggren, chef vid Swedbank i Gästrikland. Fördelarna är att kunna informera blivande företagare om vad man ska tänka på då det gäller kapital, lån, försäkringar, med mera. Det är en väg att hjälpa till att få igång fler kompetenta företag och för banken innebär det också en väg att nå potentiella kunder. Vi står inför ett generationsskifte även bland entreprenörerna i Sverige och en företagsrådgivande verksamhet så som Etableras är oerhört värdefull.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin
© SvenskPress.se

Får endast användas helt, eller delvis, efter godkännande av Etablera.