Vad som skulle leda till lägre kundpriser är däremot oklart. En ytterligare aktör är Konkurrensverket, som trots sitt namn, inte tror på konkurrens utan förespråkar prisreglering.

- Efter dessa år av en och samma debatt är jag övertygad om att det blir svårt att få förtroende för nuvarande ordning så länge kunder och myndigheter uppfattar fjärrvärmen som monopol. Regeringen ska utreda tredjepartstillträde och det finns ingen enighet huruvida det är reglerings- eller marknadslösningar som är bäst. I grund och botten måste något göras åt monopolstämpeln.

Fjärrvärmebranschen borde visa sig beredd att ompröva sin monopolliknande uppbyggnad om nuvarande låga förtroende ska kunna öka. Det finns möjligheter att bryta upp strukturen och skapa marknadslösningar som utgår från kundens valfrihet. Titta på Täby kommun som vill genomföra det första Öppna Nätet för fjärrvärme i konkurrens.

Fjärrvärmen är en alldeles för bra produkt för att vi ska låta stelbent lagstiftning och prisreglering lägga en blöt filt över fortsatt kreativ utveckling.


Hör gärna av er för ytterligare synpunkter.



Magnus Lundberg

0730-510591
http://www.lundbergenergi.se