Det är deltagarna i verksamhetens företagsgrupper som får nominera.
Fjällbacken får priset för att de är goda förebilder som ger gruppen bra arbetsuppgifter och ett gott bemötande.
"Foten" är en statyett framtagen av brukare inom Lindens aktivitetscenter i Gävle kommun och är ett hederspris till företag eller verksamheter som samarbetar med EDV runt företagsgrupper.

Goda förebilder
Brukarna som deltar i de olika företagsgrupperna skickar in sina nomineringar till EDV:s ledningsgrupp som fattar beslutet. Årets pris går till Företagarföreningen på Fjällbacken med motiveringen att de är goda förebilder som ger gruppen bra arbetsuppgifter och ett mycket gott bemötande.

Vad är företagsgrupper?
Företagsgrupper är en del i kommunens verksamhet för personer som fått rätt till daglig sysselsättning enligt Lagen om Stöd och Service (LSS). Rätt till Daglig sysselsättning enligt LSS har vuxna med utvecklingsstörning och vuxna med förvärvad hjärnskada (pga olyckor eller sjukdom). Den som vill och har tillräcklig arbetsförmåga kan ingå i en företagsgrupp som är placerad på en reguljär arbetsplats och utför arbetsuppgifter som företaget anvisar. EDV:s handledare ansvarar för planering och genomförande av anvisade arbetsuppgifter och företaget håller med arbetskläder och utrustning.

– Riskerar man inte en undanträngningseffekt, att jobb som annars skulle ha annonserats ut försvinner in i EDV:s verksamhet?

– Nej, det är vi mycket noga med både från EDV:s sida och från de företag som vi samverkar med. Vi har alltid kontakt med berörda fackföreningar innan en grupp startas. Det ska vara arbetsuppgifter som avlastar anställda, som annars inte skulle bli utförda och som i sig inte räcker till en hel tjänst, säger Ewa Berger, Koordinator inom EDV.