Flertalet av gasbilarna i Gävle med omnejd körs ändå på bensin eftersom vi i Gävleborg inte har ett enda tankställe. Gävle kommun har dock bestämt att en tapp ska finnas på plats senast den 15 juni 2010, då minst fem stadsbussar ska kunna tankas med gas.

Men vem som ska producera gasen är långt ifrån klart. De första åren kommer gasen att behöva transporteras in från annat håll, och det blir med all sannolikhet fossilgas i tappen.

Så vem har då förutsättningar att producera den klimatvänligare biogasen i Gästrikland? Och varifrån ska råvaran (substratet) komma?
Fyra personer som är engagerade i biogasfrågan i Gästrikland fick svara på frågorna.

(Se en länge analys på SvenskPress.se fr o m 22 november).

Ulla-Karin Enbom, projektledare på Biogas
– Jag tror att det blir Gävle kommun i kraft av att vara största kommunen i länet, eller i någon form av bolagisering av samma typ som Samkraft.
– Vi håller på att dammsuga regionen på olika leverantörer, och tittar även på en transportlösning.

Ola Eriksson, Högskolan i Gävle, doktor i avfallshantering
– Jag ser tre troliga producenter: Gästrike Vatten och Sandviken Energi med sina reningsverk, Forsbacka avfallsstation och även lantbrukare som går samman om en gemensam anläggning.
– Slam från reningsverken är det mest aktuella just nu. I framtiden tror jag det blir källsorterat matavfall från hushåll, restauranger och storkök och kanske även fiberslam från pappersbruken.

Jörgen Blomkvist, miljöekonom på Region Gävleborg
– Det är ett produktionsbolag på gång vet jag, och jag tror att Forsbacka blir platsen på lång sikt. På kort sikt är reningsverket i Gävle är den mest troliga producenten.
– Slam från reningsverken till att börja med, senare tror jag att vi kan räkna med hushållsavfall, halm, ensilage och kanske slaktrester från ett eventuellt slakteri i Ockelbo. Slam från massafabrikerna kan också bli tänkbart i framtiden.  "

Per Laurell, VD på Gävle Energi som tilldelats rollen att leda biogasprojektet i Gästrikland
– Produktionen kommer i ske i samverkan med olika regionala aktörer. Vi kommer att bilda ett gasbolag under resans gång. Just nu talar vi med en mängd aktörer, bland annat övriga energibolag i länet.
– Vi håller på att kartlägga olika råvaror, eller substrat som det kallas, i regionen. Målet är att vara klara före årskiftet. Det finns mer substrat att tillgå än vad vi först trodde.