Det finns katter och hundar. I människovärlden. Hundmänniskor, som älskar rutiner och vill att alla ska trivas och komma överens. En kattmänniska, som älskar kaos och lockas till fara. Hur kan vi kommunicera med varandra, hund och katt?
Michael Grinder är flitig besökare i Sverige och många andra länder. Från Portland, USA har han byggt upp en plattform för icke-verbal kommunikation, som han lär ut till människor i alla yrkeskategorier. Det kan vara lärare och rektorer som vill lära sig gruppdynamik eller chefer i näringslivet som behöver slipa sina rekryteringsprocesser.
Torsdagens kursdag på Spegeln handlade om hur vi talar till varandra utan ord. Kroppsspråket står för 80% av kommunikationen och då spelar det mindre roll hur mycket vi än pratar.
-Vi är alldeles för orala, menar Michael Grinder. Det ger upphov till stora kommunikationsproblem, speciellt mellan olika kulturer. Gester och framför allt pauser är ett universiellt språk.

Dagen fylldes med många skratt och aha-stunder då vi 150 deltagare kände igen oss i våra stereotyper. Michael Grinder lyste av energi och vilja att lära. Det blev många rollspel på scen och ännu fler fiktiva med hjälp av stolar som Michael flyttade omkring för att vi skulle förstå.
-Ni måste bli visuella om ni ska klara att kommunicera! uppmanade Michael Grinder. Människor följer dina ögon, så titta var du vill att de ska titta.
Dagen var en försmak av den kurs som arrangeras av Villa Harmoni i mars nästa år. Mats Ohlsson driver Villa Harmoni med hustrun Lisbeth och har ett samarbete med Michael Grinder sedan 2005.
Effective Charismatic leadership kommer i tre moduler under nästa år. Mer info finns på http://www.villaharmoni.se