Europaveckan, vad är det?
Sedan några år tillbaka firas Europaveckan på olika håll i Sverige. Nu tycker vi att det är dags för Gävle att uppmärksamma veckan kring Europadagen 9 maj med seminarier, föreläsningar och andra aktiviteter på Europatemat.

Vad vill ni med Europaveckan?
Syftet med Europaveckan är att öka kunskaperna om EU och lyfta fram vikten av internationellt arbete* och kontakter med andra länder samt synliggöra det internationella inflytandet - hur det påverkar oss alla. De olika arrangemangen hoppas vi ska ge ökade kunskaper och inspiration till internationellt arbete. Ett aktivt EU- och internationellt arbete innebär nya möjligheter att lära och samarbeta för att förbättra verksamheter – inom kommun, företag, organisationer och föreningar.

Varför firas Europadagen den 9 maj?
Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Dåvarande franske utrikesministern Robert Schuman presenterade då ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap. Till minne av Schumans deklaration den 9 maj beslutade EU:s stats- och regeringschefer vid toppmötet i Milano 1985 att den 9 maj skulle utses till Europadagen. Den firas sedan 1986 varje år i hela Europa med olika evenemang som betonar samarbete mellan Europas folk.

Kan ni kort berätta om era respektive organisationer?
Annika: Internationella kontoret, har som uppdrag att öka det internationella arbetet i Gävle kommun. Vi stöttar de kommunala förvaltningarna och bolagen, men även företag, organisationer och föreningar är välkomna att vända sig till oss med frågor kring internationalisering och internationella projekt.
Gun: Europa Direkt Gävleborg är ett EU-informationscentrum på Gävle Stadsbibliotek. Vi är en del av Europeiska kommissionens nätverk ”Europe Direct” med 400 kontor i alla EU länder. Vi sprider information och svarar på frågor om EU. Hos oss hittar du också böcker och informationsmaterial om EU.

Vad ser ni fram emot under Europaveckan?
Att så många som möjligt tar chansen och deltar i de olika arrangemangen. Det kommer att vara både intressant, lärorikt och allmänbildande. Naturligtvis roligt att EU-minister Cecilia Malmström kommer på besök till Gävleborg i anslutning till Europaveckan – passa på att träffa henne på Winn City Konferens i Gävle den 14/5!

För mer information se: http://www.gavle.se/internationellakontoret


*Internationellt arbete omfattar alla typer av internationella aktiviteter utbyten, studieresor, EU-projekt, export, import, praktik, arbete m.m.

Text och foto: Maria Wallberg