Agneta Wenell har arbetat på Etablera sedan starten 2004. Idag är hon projektledare. På frågan vad som gör hennes arbete så roligt svarar hon helt utan tvekan att det är då man är med och förverkligar den nye företagarens drömmar.
- När man följer upp och ser att satsningen gått bra, att personen livnär sig på sitt företag då känner jag mig faktiskt stolt säger Agneta.

I dagsläget är det många som startar egna företag i Gästrikland. Sandvikens kommun har högst andelen nystartade företag det första halvåret 2008. Etablera står för rådgivning och utbildning för de nya aktörerna.

- Ja vi har ”Starta Eget Kurser”, vi ordnar olika fortbildningar och seminarier för företagare i länet berättar Agneta.
- Det är via samarbetet med Swedbank och deras Sparbansksstiftelsen som vi kan arrangera detta fortsätter hon.
- Våra kurser är omtyckta och jag tror absolut att de är nödvändiga. Att starta ett företag är inte något man ”bara gör” utan det kräver att man verkligen tänkt igenom sin idé och gjort bland annat sin marknadsundersökning noga.

Syftet med Etablera är alltså att stimulera, stärka och utveckla nyföretagandet och nätverkandet mellan kommunerna. Det har man bevisligen lyckats med då man nu anställt fyra nya rådgivare i Gästrikland. Dessa kommer att vara tillgängliga för samtliga kommuner och de har alla egna upplevelser från att driva eget företag.
- Det är viktigt att våra rådgivare har en verklig förankring i det dom ska göra säger Agneta.
- Dessa fyra har det och de kommer att göra stor nytta ute på fältet, det är jag säker på säger hon.

I Hofors händer det en hel del också inom Etablera. Birgitta Osmund-Eriksson har tjänstledigt för att arbeta inom Swedbank som rådgivare mot företagen. I stället för henne finner vi Nicklas Cronsell ute bland nyföretagarna.

- Jag är ny som rådgivare i Hofors säger Nicklas.
- Det känns spännande att få ansvaret i Hofors. Dock känns det lite tidigt att uttala sig om vad som kommer att hända.
- Jag kommer dock att arbeta på samma sätt som Birgitta och vara näringslivsavdelningen behjälplig med mina kunskaper avslutar han.