Vi frågade Petra Rosengren, Vendelakliniken, hur de arbetar.
- Många korrigeringar kan idag göras utan att vare sig kniv eller laser - det som idag kallas Estetisk medicin, säger Petra.
De estetiska medicinska behandlingarna omfattar olika typer av injektioner eller behandling med olika krämer. Rynkor och veck i ansiktet kan fyllas upp genom injektion av Restylane och Juvederm. Restylane är en svensk produkt som var en av de första på marknaden.
Rynkor som orsakas av muskelrörelser kan behandlas med Botox, till exempel rynkan mellan ögonbrynen, skrattrynkor runt ögonen etc. Botox är ett medel som får musklerna att slappna av och används även inom sjukvården.
Hudföryngring, akneproblem, pigmentfläckar mm bearbetas med kemisk peeling, som är ett samlingsnamn för en mängd olika behandlingar. Gemensamt för dem alla är att aktiva ämnen av olika slag läggs på huden för att föryngra och förbättra den. De senaste åren har utvecklingen gått framåt och man har idag vetenskapliga kunskaper om vilka ämnen som bör användas och deras effekter.
Åldrad hud med till exempel solskador och pigmentfäckar kan förbättras med behandling med medicinska hudvårdsprogram som Vendelakliniken erbjuder. Sprutning av ådernät på benen är ytterligare ett exempel..
Gemensamt för de här behandlingarna är att de inte kräver någon konvalescens.
På Vendelakliniken samarbetar man med Maria Arvidsson, ledande specialist från Uppsala, som är ansvarig läkare med lång erfarenhet inom estetisk medicin.
- Maria är en ovärderlig resurs med sin långa erfarenhet, inte minst som bollplank, säger Petra Rosengren.