Torbjörn Trångteg är direktör på Plast- & Kemiföretagen och ansvarig för plastfrågor. Men han har också haft koll på hur det ser ut inom energiområdet och sedan dragit sina egna slutsatser kring detta. Torbjörn berättade om sina högst personliga funderingar på ett möte hos Brynäs Rotaryklubb den 13 oktober.
Vi skulle kunna genomföra ett pradigmskifte (byte av vetenskapliga tankemönster och förebilder; enligt Thomas Samuel Kuhn) men vilja saknas. Oljan tar inte slut inom överskådlig tid, men den kommer att bli allt dyrare. Kol, uran finns så det räcker i minst 100 år och det finns stora tillgångar med oljesand – det finns massor med lagrad energi på jorden och enligt Torbjörn Trångteg råder ingen brist med dagens förbrukning. Men det finns 3,5 miljarder människor i Asien som kräver sin del.
Solenergin är obegränsad, på en timme tar jorden emot lika mycket energi från solen som vi tillsammans gör av med på ett år, och tekniken finns för att ta till vara den! Solenergi kan ge syrgas och vätgas via fotosyntesen. Vätgasen kan sedan användas i bränsleceller. Det finns redan bilar som drivs av vätgas och som endast släpper ut vatten. En prototypanläggning för att driva en villa kostar ca tre miljoner kronor, men med massproduktion kan det minska betydligt.
Områden som Sahara tar emot mest solenergi men det finns teknik för att transportera el långa vägar med relativt små förluster. ABB har utvecklat en ny överföringsteknik som skall användas för att bygga en 250 mil lång ledning till Shanghai från ett kraftverk i västra Kina, ungefär samma avstånd som från Sahara till Sverige!
I Kalifornien har man konstruerat en typ av parabol som fokuserar solstrålarna på en sterlingmotor.
Tekniken finns för att kunna ta tillvara alternativa energikällor, energireserver finns men frågan är hur det är med den politiska viljan? I samband med kärnkraftsomröstningen (1980) utlovades enorma satsningar på forskning kring alternativa energikällor, men av det blev det knappt en tummetott!
Danmark är idag en av världens största tillverkare av vindkraftverk (skulle ha kunnat vara Sverige).
I Tyskland och Holland arbetar man aktivt för att husägare skall sätta upp vindkraftverk och solceller för att alstra elenergi. Man har också underlättat för att överskottsel skall kunna tas tillvara i det allmänna elnätet. Men det svenska regelverket är så krångligt att det inte lönar sig.
Torbjörn Trångteg demonstrerade en liten fläkt som drivs av en bränslecell och omvandlar etanol och vatten till elektrisk energi! Den frimärksstora bränslecellen kan driva fläkten i 7 timmar! Restprodukt: ättika, som man kan använda i matlagningen!
Länk för den intresserade: http://www.horizonfuelcell.com