Men vi sägs vara en odisciplinerad generation. De flesta av oss har en dålig relation till ordet disciplin. Vi sägs slösa vår tid framför TV:n eller datorn. Underhållna och paralyserade av fruktlösa aktiviteter. Jag håller inte riktigt med. Inom vetenskap, teknik, medicin, företagande och idrott ser vi fantastiska resultat som våra förfäder bara kunde drömma om. Inom alla praktiska områden har individer insett betydelsen av och använt disciplin för att fortsätta utvecklingen.

Vi är många som fascineras av de individuella prestationerna under OS. Vi kanske slänger ur oss ord som talang eller bra förutsättningar utan att se hur principerna beslut och disciplin ligger bakom. Vi kan lyssna på fantastisk musik, nästan gudomliga stämmor som ger oss gåshud. Imponeras och inspireras av en väldigt skicklig kirurg som bemästrar sin motorik eller se Zlatan leka med en backlinje med fascination när det händer, händer är fel ord, disciplin är det rätta.

Det finns individer i alla former, färger, bakgrund och förutsättningar som bemästrar sitt valda yrke eller sysselsättning. Vad få av oss inser är att individerna inte är mer speciella, mer talangfulla än dig och mig. Zlatan sägs bemästra en fotboll men något han lärt sig bemästra mer än något annat är sig själv. Vi har alla 24 timmar om dygnet, 100% rättvisa. När du säger att du inte har tid, ljuger du för dig själv. Du kommer alltid ha 24 timmar. Frågan är vad du spenderar tiden till. Zlatan tränade. Han tränade och sen tränade han lite till. Hans omgivning sa åt honom att ge upp. Var all tid, svett och energi han la ner värt det? Du får fråga honom.

Om det finns någon personlighet du beundrar, som du ser upp till och inspireras av. Studera personens liv och inse att du blir vad du spenderar din tid till. Låt oss vara helt ärliga med oss själva. Vi vet vad vi behöver göra för att öka vår livskvalitet, förbättra vår ekonomi, höja passionen i vårt förhållande och skapa tillfredställande resultat på arbetet. Det är inte kärnfysik vi pratar om. Men som en mentor till mig så elegant formulerade det; Att veta och inte göra är samma sak som att inte veta alls.

Vad tillbringar du din tid till? När du tar beslutet att tillbringa en timme extra om dagen till att bli bättre på något, till att studera ditt arbete, till att motionera eller tillbringa tid till familjen blir det nio arbetsveckor extra på ett år. Genom disciplin slå av TV:n eller datorn och på fem år blir det ett helt år extra av att bara göra det du verkligen vill. Skulle du studera har du på fem år läst 27,3 miljoner ord. Det är drygt 300 böcker, på 5 år. Ser du någon skillnad under en livstid? Allt som behövs är disciplinen att ta en timme om dagen. Jag hoppas du har fått en annan syn på ordet disciplin. En timme kan förändra ditt liv.