Inget företag som säger sig vara mån om samhällsutvecklingen kan stillatigande se på när allt fler ungdomar börjar sitt vuxenliv i arbetslöshet. Därför provar nu Swedbank en ny metod för att bidra, den genom att vara motor lokalt i jobbet med att vaska fram praktikplatser bland lokala företag.

- Tröskeln in på arbetsmarknaden är för hög. Vi hoppas kunna kapa den något genom att engagera våra företagskunder på orten och på så sätt minska avståndet mellan ung arbetstagare och arbetsgivare, säger Malin Lindfors, kontorschef i Sandviken.

Hittills har Swedbank och Sparbankerna redan 70 kontor som jobbar med frågan i Sverige och tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunerna har man lyckats skapa nära 1000 nya praktikplatser, varav ca 10 procent är interna platser på banken.

Banken har många kontakter på orten men framgången ligger i en lyckad matchning. Lyckas man blir det i varje enskilt fall en viktig rad i CV:et, nya referenser och yrkeserfarenheter för de unga.

Vid en samling där ett 40-tal företagare deltog informerade Swedbank projektet ”Unga jobb” och förklarade sig vara beredda att ta emot fyra praktikanter och hoppas att företagen kan erbjuda 25 st praktikplatser i området.

Företagaren Gert Eskelund, GLT Lasertrans i Sandviken, har även tidigare tagit emot praktikanter och tycker det ger mycket. Det är inte jobbigt som många kan tro utan det ger stimulans att se dem växa och vill uppmana flera att hjälpa arbetslösa ungdomar.

Arbetslösheten väntas nå rekordhöga nivåer nästa år, och ungdomarna är fortsatt hårt drabbade. Arbetslösheten bland ungdomar i västra Gästrikland är bland den högsta i Sverige.

-Vi kommer nu från Swedbanks sida att driva denna fråga i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och hoppas att fler företagare från västra Gästrikland vill hjälpa till, avslutar Lotta Petterson, kontorschef i Hofors-Ockelbo.