- Jag har tokiga idéer, säger hon och skrattar. Och jag har modet att våga, jag är inte rädd och jag fastnar inte i gamla banor, säger Eva om varför hon lyckas så bra med det hon tar sig an.
Det var under hösten 2008 som föreningen Gävle Centrumsamverkan började se sig om efter en ny samordnare. Eva bodde då i Uddevalla, men hon hade tidigare gjort avtryck i Gävle genom att driva McDonald´s. Hon var med när Gävle Centrumsamverkan startades, och de visste mycket väl vad Eva har kunnat åstadkomma i de städer och företag som hon jobbat med. Just då passade ett erbjudande om att flytta till Gävle mer än väl. Hennes pappa hade precis gått bort, och hon ville gärna flytta närmare sin mamma i Bollnäs. Att hon dessutom haft fyra magsår och var sjukskriven gjorde att hon var öppen för en ny livsstil och ett nytt jobb, med arbetsuppgifter där hon skulle slippa pendla. Sedan januari 2009 har hon jobbat med att förbättra Gävles centrum, och nu börjar resultaten av hennes arbete att synas. Äntligen står Gävle redo att använda sig av metoden ”Årets stadskärna”, som bygger på att mäta exakt allt som sker i centrum. Mätningen går till genom rutmönster och registrering hur, var och när folk rör sig. Genom GIS-metoden, geografiskt informationssystem, kan man samla in, lagra, analysera och presentera geografiska data.
- Genom att kartlägga allt kan vi bli en oerhört intressant stad och locka hit önskvärda butiker, säger hon.
Att vidga Gävles centrum står också högt på Evas önskelista, att få med både Söder och Gävle Strand och inte bara området kring Stortorget.
- Jag vet precis hur jag vill att det ska se ut, nu måste jag bara få folk att samarbeta.

Vikten av att samarbeta har hon fått erfara under hela livet, från tidiga sportintressen till de första jobben. Eva föddes i Bollnäs, där uppväxten kretsade kring sport. Hela familjen delade sportintresset och efter att ha testat på olika skidsporter var det tävlingssimning som kom att bli Evas gren. Det gick så bra för henne att hon som 15-åring hamnade på prispallen i Junior SM. Resultatet av den medaljen blev insikten om att hon måste ta sig till en större klubb, vilket blev GSS, Gävle simsällskap.
- Jag hade aldrig varit i Gävle innan, det var en jättestor stad för mig.
Klubben ordnade både boende och jobb, de få timmar hon hann jobba. Hon skulle nämligen simma tre timmar per dag för att kunna nära sina drömmar om VM och OS. Nu kom hon bara till vinster på Sverigenivå. Men ett världsrekord i Guinness Rekordbok 1977 hann hon med innan hon som 19-åring slutade med simning. Det var i och med avslutet som hon och fyra tjejer till klurade på hur de skulle göra en ärofylld avgång som hyllade klubben. När de fick syn på Guinness Rekordbok kom tanken om ett eget rekord. I boken hittade de en stafettsimning där sju killar hade simmat i sju dygn.
- Så vi tänkte att då kan väl vi, fem tjejer, simma i tio dygn, säger Eva och ler.
Sagt och gjort. De tog kontakt med Guinness Rekordbok och ordnade fram läkare, massör och kokerska som skulle medverka när rekordet skulle utföras inne på Strömbadet. Framför en publik som följde denna tiodagarssimning simmade de 87 mil och sju kilometer.
- Vi sov inte många timmar under de dygnen. Men vi tog ett världsrekord, och ingen har slagit oss än, säger Eva stolt.
Trots att hon slutade tävla så hängde intresset kvar. När hon bestämde sig för att börja jobba satsade hon på en badmästarutbildning i Härnösand. När hon efter ett år var klar och skulle till att söka jobb fick hon hela 23 arbetsplatser att välja mellan. Det slutliga valet förde henne till Huddinge.
- Man kan säga att jag var samordnare redan då. Jag såg över säkerheten och tog hand om gäster. Jag kom också med nya idéer för att göra simhallen intressant. Men efter ett år insåg jag att jag inte kunde leva hela mitt liv i en simhall, jag ville mer än så.
Det var då USA och Los Angeles kom in i bilden.
- jag ville till möjligheternas land och förverkliga mina drömmar, säger Eva leende. Jag sa till alla att jag skulle stanna i tre månader, det var vad jag hade råd med, men det blev i åtta år. Det fanns ju hur mycket som helst att göra!
Ekonomin gick bättre än vad hon hade tänkt. Redan första dagen träffade hon en vän, Pia, och snabbt började de koka ihop sina kunskaper för att hitta en möjlig karriär. Det blev en målarfirma. De började med att måla om Pias lägenhet, för att se hur snabbt de kunde jobba och hur bra det gick. Eva gjorde en snygg logga med namnet ”Pia The Painter” och snart hade de lockat kunder i hela området. Alla ville anlita de trevliga svenska tjejerna som gjorde ett så bra jobb. Pias lägenhet fick agera visningslägenhet, och det var inte bara de målade väggarna och taken som lockade, Pias 80-tals möbler från IKEA föll amerikanarna helt i smaken.
- Det slutade med att vi fick börja inreda också, vi sydde gardiner med tyger från IKEA. Vi var som ett tidigt ”Äntligen hemma”.
Deras uppdrag spred sig ända till Beverly Hills.
- Där har jag målat statyer och postlådor och varit inne i många kändisars hus. Vissa hus var så stora att man behövde kompass för att ta sig runt, säger Eva och skrattar.
Innan hon lämnade Sverige hann hon också med att vara statist i ett antal filmer, som till exempel ”Commando” med Arnold Schwarzenegger och ”Something In Common” med bland andra Mary Tyler Moore.

När Eva skulle till att fylla 30 ville hon tillbaka till Sverige och bilda familj.
- Det är bara det att jag inte har hittat mannen jag vill dela mitt liv med än.
Men hon gjorde några tappra försök. När hon kom tillbaka till Sverige flyttade hon till Uppsala. Den första platsen hon sökte jobb på var H&M. Inte på vilken avdelning som helst, herravdelningen.
- Jag ville vara där för att träffa en man. Jag tror aldrig att de har sålt så mycket, jag följde med dem in i provhytten och klädde på dem, säger Eva och skrattar.
Hennes säljknep ledde dessvärre inte till att hon hittade sin drömman. Men däremot gjorde hon ett avtryck som säljare som ledde henne från Uppsala till en butik i Norrtälje som hon fick i uppgift att försöka få på fötter. Och hon lyckades. Därefter blev hon headhuntad av McDonald´s som ville att hon skulle bli franchisetagare. Tanken var då att hon skulle öppna en butik i Norrtälje, men bygget blev inte av, istället erbjöds hon en butik i Gävle.
- Jag hade inte en tanke på att flytta till Gävle igen, där hade jag ju redan varit. Men det blev så ändå!
Mellan 1992-2001 drev hon restaurangen som då låg i Winnhuset, men när den skulle flytta till nuvarande plats och göras om till två plan valde Eva att sluta.
- Jag ville att McDonald´s skulle vara ett plan, när det inte kändes bra längre så sålde jag. Sådan är jag, spontan och vågar lyssna på min magkänsla, säger hon.
Tanken då var inte att vara så radikal och lämna Gävle omedelbart. Men så blev det. På ett besök i Uddevalla fann hon huset hon omedelbart ville köpa, och ännu en gång lämnade hon Gävle, för att sedan komma tillbaka igen. Arbetet med McDonald´s höll hon dock kvar ett tag till. 2002 fick hon erbjudande att hjälpa Piteå, Luleå och Skellefteå att slåss mot norrlandsjätten Max. Radikal och vågad som hon är uppfann hon världens första skoter drive-thru, något som borde vara givet i ett landskap där skoter är ett av de främsta färdmedlen. Men Eva fick slåss mot skoterleder och regler innan hennes gyllene idé blev en världsnyhet. Reportrar kom från BBC och TT för att bevaka hennes unika fenomen och Piteå sattes på kartan i ett världssammanhang som aldrig förr. Därefter fick hon fler uppdrag för att gynna turismen i Piteå, något hon tycktes vara en fena på. Men nu är det alltså Gävle som har den stora äran att få dra nytta av Evas smågalna idéer och brinnande engagemang.
- Jag har aldrig tråkigt. Jag lever och njuter av det jag gör. Det blir väldigt passionerat och kreativt, säger Eva Olsson.

FAKTARUTA:
Namn: Eva Olsson
Titel: Samordnare i föreningen Gävle Centrumsamverkan, där fastighetsägare, butiksägare och kommunen jobbar för att utveckla och förbättra centrum.
Ålder: 53 år
Bor: Gävle Strand
Familj: Singel (letar fortfarande efter mannen att dela livet med)
Det visste du inte: Eva går regelbundet till en häxa i Korpilombolo som spår i kort och ger henne guidning.
Tidigare yrken: Utbildad badmästare. Har varit butikschef på H&M, drivit McDonalds i centrala Gävle, haft egen målarfirma i Los Angeles och varit destinationsutvecklare i Piteå.
Sportkarriär: Vunnit Junior SM i simning. Hon har även ett världsrekord i Guinness Rekordbok efter en stafettsimning med fyra andra tjejer från laget GSS, Gävle simsällskap.
Det visste du inte: Eva har busskort sedan tre år tillbaka, ett körkort hon ännu inte använt i sitt yrke.