Gävle skulle - utan att bli anklagad för att fara med osanning - kunna kalla sig för landets Idrottshuvudstad. Det finns nämligen ingen stad i Sverige som kan jämföra sig med Gävle om vi pratar om framgångar på det idrottsliga planet. Gävle har således många duktiga idrottsutövare är och vi Gävlebor idrottstokiga. Vad gör då Gävle kommun för att tillvarata detta intresse och engagemang?
Svaret är att Gävle kommun istället satsar på att kraftigt subventionera gasklockor, konserthus, teatrar och andra s.k. kulturevenemang med få eller inga besökare, och med så gott som obefintligt engagemang och stöd från näringsliv, föräldrar, barn och ungdomar.
Många får via skattsedeln således betala för vad få vill ha och efterfrågar.
vår åsikt är att vi måste styra de gemensamma medlen till de aktiviteter som efterfrågas och till de som har behoven. Idrotten är idag en lyx som är förunnad de barn som har föräldrar som har råd att betala ur egen ficka.

Sedan kultur & fritid blev en gemensam förvaltning, har idrotten fått stå tillbaka för den s.k. kulturen. Då menar vi inte barnen som vill lära sig spela piano, gitarr, elbas eller något annat instrument där väntetiden idag är cirka två år. En sådan väntan kan få vilket barn som helst att inte börja spela.
Det är dags för Gävle kommun att satsa på rätt aktiviteter, alltså aktiviteter som är efterfrågade av kommuninvånarna. Idrottsrörelsen är en sådan aktivitet.
Barn och ungdomar saknar stöd från de styrande i Gävle kommun.
Antalet fritidsgårdar har minskat och fått begränsade öppettider. Ungdomarna i tonåren upplever att de inte har någonstans att ta vägen, att de inte har någonting att göra på sin fritid. Drogproblem och andra negativa intressen tar över och vi vuxna pratar om att vi har svårt förstå våra ungdomar…
Det är dags för ett Ungdomens hus i Gävle. Det ska ligga centralt i Gävle och vara tillgängligt för t.ex. åldrarna 15-18 år. Huset ska inte fungera som många av dagens fritidsgårdar där vuxna styr och ställer, och talar om vad ungdomarna ska göra. Det ska vara ett Ungdomens hus som är väl utrustat och styrt av ungdomarna själva så att de väljer att gå dit.
En satsning på ungdomarna är en investering i framtiden. Tänk på detta i dessa valtider för vi får de politiker vi förtjänar.
Niclas Bornegrim Anders Jämthagen
Moderaterna Gävle Moderaterna Gävle