Riksdagsledamöterna Lars Beckman och Ulf Berg, båda M, har tidigare uttryckt sin oro för att detta ska bli en följd av de olyckliga dubbdäcksförbuden som införts under vintern i en del kommuner. Förbuden leder till att vissa bilister kör med dubbfria vinterdäck året runt, istället för att byta tillbaka till sommardäck på sommaren. Det ökar olycksrisken på vägarna.
- Tester har visat att det är lika farligt att köra med vinterdäck på sommaren som att köra med sommardäck på vintern. Gummit är för mjukt för underlaget på sommaren, vilket leder till sämre grepp, längre bromssträckor och försämrad stabilitet, säger Beckman i en kommentar till undersökningen.
- Riksdagens Utredningstjänst, RUT, gjorde på vårt uppdrag en undersökning i ämnet där det framkom att dubbfria vinterdäck är farliga att använda sommartid. Tester visar att bromssträckan blir upp till 20 procent längre med dubbfria däck, jämfört med sommardäck. I ett av Vi Bilägares tester höll friktionsdäcket fortfarande en hastighet på 50km/tim när det bästa sommardäcket redan hade stannat, fortsätter Berg.
- Vi beklagar de lokala dubbdäcksförbuden, som är ett allvarligt avsteg från Sveriges goda tradition när det gäller hög trafiksäkerhet och som innebär att bilister på våra vägar kör med livsfarliga däck på sommaren, avslutar Beckman och Berg.
Expressens artikel: http://www.expressen.se/motor/vinterdack-greppar-uselt-pa-sommaren/

Kontakt:
Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län
070 - 361 36 96

Ulf Berg (M)
Riksdagsledamot Dalarnas län
070 – 250 43 40