Har du guld i byrålådan? Har du sålt det? Synd.
Pengar som betalningsmedel är en ganska modern teknik historiskt sett. I begynnelsen var det byteshandel som gällde. I svenska byar på 1500-talet betalades skatt med skinn. Efter hand började ädla metaller och stenar framträda som bestående värden. Banken som långivare började hos guldsmeder som lät förvara människors guld i sina kassaskåp. Innehavaren av guldet fick ett kvitto på egendomen. Det kunde sedan användas som betalning vid köp. Kvittot var en garanti att det fanns guld i valvet.
Tjugan, femhundringen och tusenlappen är dagens kvitto på värdet. Problemet är att guldet är borta! 1971 tog USA:s president Richard Nixon bort guldmyntfoten och därmed försvann guldet ur bankvalven. Pengar är idag uppbackade av: Ingenting. Den amerikanska dollarn är knuten till oljan och alla andra valutor påverkas av spekulativa värden.
Tänk dig att du har en planta i ett växthus. Du kommer på att det står i norrläge varvid plantan växer väldigt dåligt och kommer dö. Du fråntas nyckeln! Du vill flytta den till ett växthus i söderläge med tillgång att gödsla,vattna och sköta om den. Vad gör du?
Vad händer om banken stänger i morgon? Dina besparingar är inlåsta och värdeminskningen skenar iväg. Dina pengar slutar växa och dör.
Guld och silver har alltid haft ett värde. Ökningen har varit markant de senaste decennierna. Det pågår en massiv kampanj att köpa ditt guld du har i smycken och tänder. Överallt finns erbjudanden att sälja ditt guld. Kan du se vad som är i görningen? Vad är pengar? Påhittat, finns inte. Guld har ett värde. Behåll det! Köp mer!