Biltillbehör, eller eftermarknad som det heter, är en multimiljardindustri i USA. Den årliga SEMA-showen, Specialty Equipment Market Association, i Las Vegas är den stora träffpunkten där företag och entusiaster från hela världen träffas och visar upp sina nya produkter och byggen. Kanske har du sett en del av bilarna i olika TV-program på framförallt Discovery och MTV. Showen är dock inte öppen för allmänhet utan endast för press och branschfolk.

Som svensk bilentusiast med inriktning på USA-bilar är SEMA något av det största och bästa som finns att uppleva i utställningsväg. Här kan man i verkligheten se de fantastiska skapelser som man vanligtvis endast kan läsa om i biltidningar eller se på tv. Här finns massor av allt i bilväg för alla smakriktningar. Vill man till exempel hitta de nyaste trenderna av fälgar och däck så finns en gigantisk hall med utställare och representanter på det temat. En annan stor hall rymmer produkter för bilvård och styling, ytterligare en jättehall rymmer tillbehör för Pickuper och SUV (stadsjeepar). En hall rymmer verktyg och maskiner osv.…

Mest av allt lockar naturligtvis huvudhallen med avdelningar som: Hot Rod Alley, Racing & Performance och Restauration Marketplace. I huvudhallen ryms också de stora biltillverkarna som exempelvis GM, Ford och Chrysler där de täcker av sina specialversioner av toppmodellerna. I General Motors stora monter kunde man förutom att beundra kommande generation av Chevrolet Camaro i olika utföranden även se Jay Lenos fantastiska ECO JET, ett projekt som genomförts tillsammans med GM:s designers och försett med en helikopterturbinmotor på 650 hkr som körs på Bio-diesel.
Här kan man även knyta kontakter för att skaffa sej en spritt ny 57 Cheva, 70 Mustang eller 69 Camaro. Dessa modeller och några till är så populära att de i pricip kan köpas helt nybyggda eller som byggsatser från olika eftermarknadsföretag, naturligtvis om så önskas, med det allra senaste av motorer och teknik.

I huvudhallen finns också gräddan av de amerikanska hotrod och kustombyggarna med sina senaste byggen. Dessa återfinns i montrarna som deras sponsorer eller uppdragsgivare har här. På plats här fanns också MTV:S Pimp My Ride representerat. Chip Foose täckte av bland annat en helt fantastisk Plymouth Cuda 1970 döpt till Terracuda. I ”Mopar Alley” kunde man se åtskilliga av bilvärldens kändisar från Chrysler-koncernen.

Sammanfattningsvis kan man säga att SEMA-Showen skall du undvika om du tycker att din nya Lexus, Mustang, Corvette eller Challenger är en jättehäftig bil. Risken är stor att den känns rejält blek och begie när du sett vad som kan göras med den av proffsen i USA, men som Bilshow är det en upplevelse för livet.
Att sen Las Vegas är ett fantastiskt resmål i sig och att showen sammanfaller tidsmässigt med Haloweenfirandet i Vegas, gör ju inte upplevelsen sämre…

Text: Claes Pira